Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Judit Neurink woont en werkt in Irak en is al heel wat gewend in deze gewelddadige regio. Maar zelfs voor haar is het schokkend hoe IS omgaat met vrouwen.

Kleding en botten, dat is het enige dat nog over is van de vrouwen in het massagraf in de onlangs bevrijde Iraakse yezidi-stad Sinjar. De islamitische groep ISIS heeft de circa tachtig lichamen anderhalf jaar geleden net buiten de stad in een voormalige viskweekvijver gedumpt en er zand overheen gegooid.

Hier liggen de lichamen van oudere vrouwen, die IS ontvoerd had uit het dorp Kocho. De mannen waren daar al vermoord. In Sinjar werden de jonge vrouwen en meisjes gescheiden van de oudere, voor wie de groep geen andere bestemming had dan de dood.

Seksslaven
Het lot van de jonge vrouwen is bekend: die werden verkocht als seksslaven. Vrouwen zijn daarvoor volgens de IS-regels echter niet bruikbaar als ze niet meer menstrueren. Als zij desondanks in het kalifaat terechtkwamen kregen ze meestal schoonmaakwerk te doen.

Het is in tegenstrijd met de gebruikelijke respectvolle manier waarop oudere vrouwen in hun cultuur worden behandeld

Het lot van de vrouwen in het graf is – net als dat van hun dochters en kleindochter in het kalifaat – niet alleen symbool voor de onmenselijkheid van de mannen die de dienst uitmaken van IS. Het is vooral ook in tegenstrijd met de gebruikelijke respectvolle manier waarop oudere vrouwen in hun cultuur worden behandeld.

In het Midden-Oosten zijn moeders bijna heilig. Ze worden in gedichten en zang verheerlijkt, en er zijn tal van gezegdes waarin die eerbiediging terugkomt.

Profeet Mohammed
Ook in de Koran, die zegt: “De hemel ligt onder de voeten van de moeders”. En over de profeet Mohammed bestaat een verhaal waarin hem wordt gevraagd wat belangrijker is: de vader of de moeder, waarop hij tot drie keer toe ‘de moeder’ zegt, en pas de vierde keer ‘de vader’.

ISIS werft strijders uit het Westen door hen te beloven dat zij voor hun moeders de hemelpoort kunnen openen door voor de goede zaak te sterven. Dat is wat die moeders te horen krijgen, als zij hun kind radeloos vragen waarom het zich bij IS heeft aangesloten.

De waarde van een vrouw bij ISIS hangt dus geheel af van haar seksuele status

En toch zullen die vrouwen die zo liefdeloos in die visvijver zijn begraven, allemaal moeder zijn geweest. Evengoed zijn ze rucksichtslos vermoord. Zelfs voor mij, die al zoveel gewend is in deze gewelddadige regio, is dit schokkend. Dat geldt ook voor de conclusie dat de waarde van een vrouw bij IS dus geheel afhangt van haar seksuele status. 

Zonder troost
Dochters die aan ISIS wisten te ontsnappen, zochten vaak vergeefs naar hun moeders. Getraumatiseerd kwamen ze terug uit de hel van verkrachting en misbruik, van vernedering en onmenselijk gedrag. Nu moeten ze het ook nog doen zonder de troost en steun van hun moeders. Maar ze hebben dubbele gevoelens, want hoeveel ze hen ook missen, ze zijn blij dat hen het bittere lot van seksslaaf in het kalifaat bespaard is gebleven.

De hemel ligt onder de voeten van de moeders. Zelfs in het massagraf gedolven door verdwaasde en misleide mannen die hun menselijkheid inleverden voor de belofte van een plek in het paradijs. Maar… lag datzelfde paradijs nu juist niet onder de voeten van hun slachtoffers? Ik kan slechts hopen dat hun wraak zoet is.

 

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief