Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Woensdag riep VN-baas Antonio Guterres op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in de ‘hel op aarde’. Hoofd van de VN-mensenrechtenraad Zeid Ra’d al-Hussein noemde de bombardementen en het artillerievuur een ‘monsterlijke vernietigingscampagne. De VN registreerde 346 burgerslachtoffers en 878 gewonden in Oost Ghouta sinds 4 februari, vooral door de bombardementen in woonwijken’, aldus Ra’d al-Hussein. Rusland ontkende elke betrokkenheid in de bombardementen van woensdag.
Oost-Ghouta is een gebied van van ongeveer 100 vierkante kilometer aan oostelijke voorstadjes van Damascus. Naar schatting wonen er nog zo’n 400.000 mensen in de rebellenenclave.
Rebellengroepen Jaish al-Islam en Failaq al-Rahman zwaaien er de scepter. Jaish al-Islam is een coalitie van salafistische en islamistische milities die niet onder het Vrije Syrische Leger vallen, en die tegen Assad en IS vechten. Failaq al-Rahman is een Islamistische brigade die officieel niet onder het VSL valt, maar zich er wel mee verbindt. Beide zaten op verzoek van Rusland aan tafel bij de Syrië-besprekingen in Astana om veilige, ‘de-escalatie’-zones af te spreken.

Het gebied is al jarenlang belegerd en in 2013 kwamen er honderden mensen om als gevolg van een gifgasaanval door het regime.

Afgelopen september werd in Astana een door de Russen voorgestelde de-escalatie zone afgesproken door de strijdende partijen voor oost-Ghouta, samen met vier andere gebieden, zoals de provincie Idlib, die ook door het regime en Rusland bestookt wordt momenteel. “Je kunt het beter escalatie zones noemen” zegt Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch tegen OneWorld. “Rusland zegt het ene en doet het tegenovergestelde”, aldus Roth. De website IRINnews kwam deze week met een interessante analyse van de situatie in Oost-Ghouta.

OneWorld sprak met dokter Fayez Ubari in Oost-Ghouta, en vroeg hem of hij de situatie in detail kon beschrijven.

Bron: twitter.com

Ubari: “Zelfs de spoedeisende hulp is niet mogelijk want er waren zware aanvallen op de ambulance auto’s en de white helmets. Veel raketten overal. Er is geen straat veilig. Veel slachtoffers, veel gewonden, veel verwoeste gebouwen.”

Zelfs de spoedeisende hulp is niet mogelijk want er waren zware aanvallen op de ambulance auto’s en de white helmets. Veel raketten overal.

Dokter Ubari aan het woord (I) Bron: soundcloud.com

“Iedereen ter wereld weet dat de situatie hier catastrofaal is. 70 uur lang waren we het doelwit van zware aanvallen van vliegtuigen. Ik denk dat ze van de Russische luchtmacht en die van het regime zijn. Helaas zijn er veel dodelijke slachtoffers en meer dan 1200 gewonden. Veel van hebben zeer gevaarlijke wonden en sommigen hebben ledematen verloren. Er zijn meer dan 250 doden, veel van hen zijn kinderen en vrouwen.”

Dokter Ubari aan het woord (II) Bron: soundcloud.com

Klopt het dat mensen in de ondergrondse schuilkelders zonder water zitten, zoals ze vertellen aan Arabische media?

“Ja, zoals ik je vertelde hebben we te kampen met zware aanvallen van Russische en Syrische vliegtuigen en helicopters die gehele gebouwen verwoesten. Het gehele normale leven ligt in puin, bijvoorbeeld de watercontainers in het gebouw zijn verwoest. Ik kan je vertellen dat het iemand zijn leven kan kosten als hij uit de ondergrondse kelder komt om voor zijn familie wat voedsel te halen of zelfs om wat water te halen want hij moet handmatige pompen gebruiken om wat water uit de bron te halen. Dus mensen zijn niet in staat om water te halen.”

Dokter Ubari aan het woord (III) Bron: soundcloud.com

Hoeveel ziekenhuizen zijn er en hoeveel zijn er nog in tact?

“De ziekenhuizen lagen ook voortdurend onder vuur. Er waren meer dan dertien medische centra die zijn aangevallen de afgelopen drie dagen. Minstens vijf daarvan zijn nu uitgeschakeld. Wij doen ons best om onze patiënten te helpen, om hun levens te redden. Ik hoop dat deze boodschap iedereen waar ook ter wereld bereikt.”

De internationale gemeenschap

“De Mistura, de Syrië-gezant van de VN, zei dat de situatie in Syrie de ergste is in vier jaar. Hij leidt vredesonderhandelingen in Genève die nergens naartoe gaan”, zegt Kenneth Roth van Human Rights Watch. Zweden en Koeweit stelden een resolutie voor van de VN-Veiligheidsraad met de volgende punten.
1. Een stoppen van de vijandelijkheden voor 30 dagen in heel Syrie.
2. 48 uur daarna, moet er toegang komen voor wekelijkse humanitaire hulpkonvooien naar gebieden waar dat nodig is, vooral dringend naar belegerde gebieden.
3. 48 uur daarna, moeten er medische spoed evacuaties komen van gebieden die de VN nu geen toegang tot heeft.
4. Bescherming van ziekenhuizen en andere medische faciliteiten.
5. Bevestigen dat alle partijen hun verplichtingen moeten nakomen onder internationaal recht, en de bescherming van burgers moeten trachten te verbeteren.
6. Het opheffen van belegeringen van vier specifieke locaties, waarvan de situatie in Oost Ghouta de meest alarmerende is.
De resolutie stuitte in eerste instantie op tegenwerking van Rusland, maar inmiddels (zaterdagavond) is er overeenstemming bereikt over een staakt-het-vuren. Gevechten tegen IS en al-Nusra vallen hier niet onder.

https://twitter.com/ThielsChristian/status/966987367444811776?s=08
Bron: twitter.com

Ondervoeding
Op 19 februari schreef de VN in een verklaring over Oost-Ghouta dat ondanks hun maandelijkse verzoeken om een hulpkonvooi Oost-Ghouta binnen te brengen er geen enkel konvooi binnenkwam in januari en december.Slechts eentje op 14 februari naar het plaatsje Nashabieh met hulpgoederen voor 7200 mensen, dat is slechts een fractie van de totale bevolking van ongeveer 400.000. Verder verklaarde de VN dat ‘11,9% van de kinderen onder vijf jaar acuut ondervoed zijn – het hoogste percentage dat ooit in Syrie is geregistreerd sinds het begin van de oorlog’.

Over de auteur

Rena Netjes is journalist en arabist. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief