Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

We lezen over de vreselijke stammenstrijd, seksueel geweld tegen vrouwen en falende vredesonderhandelingen in Zuid-Sudan. Maar de media vertelt ons niet over de manier waarop vastberaden vrouwen strijden voor meer vrede en rechtvaardigheid in hun gemeenschap. Daarom op OneWorld Love een serie over drie sterke vrouwen die ieder op hun eigen manier knokken om hun plek op de wereld een beetje beter te maken.

Deel 3: Mary Mathew is sergeant majoor bij de brandweer 

[[{“fid”:”32964″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

Tussen het stoffige geel dat de regio kleurt is de enorme rode brandweerauto in Yambio een surrealistische verschijning.  Yambio is een stad in Zuid-Soedan dat grenst aan Congo. Mary, die in het enorme gevaarte rijdt, ziet er normaal uit, maar wat zij heeft bereikt is ook surrealistisch. Zelden haalde een Zuid-Soedanese vrouw het tot zo’n hoge rank.  Ontmoet Mary Mathew, brandweervrouw bij het korps van Central Equatoria.

Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen, en andere vrouwen in Zuid-Soedan.

Gedreven en vastberaden
Trots laat ze de twee sterren op haar uniform zien. Ze heeft het, helemaal voor een vrouw, enorm hoog geschopt. En dat heeft Mary helemaal aan zichzelf te danken. Haar man kwam om in de jaren ’90 en Mary bleef achter met vier kinderen. Als weduwe moest ze op geheel op eigen kracht verder zien te komen. En dat deed ze uitzonderlijk goed.

Door hard te studeren en werken, en het maken van heel veel overuren in haar vrije tijd is ze nu sergeant majoor bij de brandweer. Bovendien spreekt ze vlot Engels, ook daarin heeft ze zich bijgeschoold. Voor haar baan reist ze naar alle uithoeken van Western Equatoria om onder andere voorlichting te geven over brandveiligheid. Haar persoonlijke doel is om officier te worden.

[[{“fid”:”32965″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”brandweer Zuid-Soedan vrouwenrechten emancipatie”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Mary on duty”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

“Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen, en voor andere vrouwen in Zuid Soedan. Vaak ontbreekt het vrouwen aan zelfvertrouwen, of zien ze zichzelf als minderwaardig. Maar als vrouwen bewust worden van hun eigen potentie gaat er een wereld open. Ik vind het heel belangrijk daar aan bij te dragen.”

Vrede in Zuid Soedan
Tot nu toe is Yambio redelijk gespaard gebleven van het conflict dat vorig jaar opnieuw uitbrak in Zuid Soedan. Maar desondanks heeft Mary een duidelijk visie: “We hebben vrede nodig in Zuid Soedan. Want als andere delen nog in conflict zijn, heeft dit een impact op ons allen. Wij willen dat onze kinderen in vrede opgroeien, zodat ze hun potentie waar kunnen maken.”

Ze wil graag andere vrouwen inspireren en laten zien dat het mogelijk is om door hard werken en ambitie iets te bereiken.
Het verhaal van Mary is onderdeel van een driedelige serie over sterke vrouwen in Zuid-Soedan. Lees via de links hieronder de andere verhalen.
Deel 1: Marcelina strijdt tegen seksueel geweld.
Deel 2: Grace scheurt op haar motor door Yambio om psychosociale hulp aan vrouwen te verlenen. 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief