Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bij de Turkse luchtaanval op Afrin zaterdag zijn volgens een woordvoerder van de YPG zeker tien burgers gedood. De YPG beantwoordde het offensief met raketten op Reyhanli en Kilis in Turkije. In Reyhanli werd daarbij één burger gedood – een Syrische vluchteling – en raakten 32 mensen gewond. Volgens de YPG-woordvoerder zijn het Turkse leger en het VSL Syrië geen centimer binnengegaan, aldus The Guardian.

Turkije en de door hen gesteunde VSL-fracties hebben het gemunt op de YPG-milities en hun wapendepots in het overwegend Koerdische kanton Afrin, ten noordoosten van Aleppo. Turkije zegt dat het deze operatie is begonnen na overleg met Rusland, Iran en ook de VS en de Internationale Coalitie tegen IS, en dat via Rusland ook het Syrische regime is ingelicht. Vrijdag kondigde Rusland aan dat het zijn 170 militairen uit het Koerdische kanton terugtrok.

De Turkse premier Yilderim werd deze week in Turkse media geciteerd: er zouden zondagavond laat Turkse troepen Afrin zijn binnengegaan, samen met eenheden van het VSL. De gecombineerde troepen vertrokken onder meer vanuit het Syrische Azaz. Het VSL claimt inmiddels dat het een paar dorpjes in handen heeft. En in deze video, gisteravond gemaakt in een dorp in Noord Afrin, poogt de verantwoordelijke VSL-commandant de plaatselijke bevolking gerust te stellen.

Behalve Afrin liggen ook Tel Rifaat en omgeving onder vuur. Alhoewel troepen daar niet naar binnen zijn gegaan tegen de verwachting in, omdat de YPG militiesTel Rifaat, met een overwegend niet Koerdische bevolking op het VSL hadden veroverd.

983px-Syrian_Civil_War_map
Militaire situatie in de Syrische burgeroorlog. In handen van de Syrische overheid In handen van Koerdische troepen Beeld door: Wikipedia

Geschiedenis

Zo’n twee jaar geleden was ik aan de Turks-Syrische grens bij Bab al-Salama, kort nadat Rusland haar bombardementen in Noord-Syrië was begonnen. Tot mijn verbazing vertelden veel Syrische vluchtelingen me daar dat ze waren gevlucht voor Koerdische milities. Ze kwamen naar eigen zeggen uit Tel Rif’aat en omgeving.

Later ontmoette ik in Turkije verschillende Syrische Koerden die uiterst negatief waren over de YPG-milities, die gelieerd zijn aan de PKK. Waarom zo negatief, wilde ik weten? De antwoorden: ze arresteren activisten, ze laten geen oppositie toe, ze zijn geen nationalistische Syriërs, ze willen alleen hun eigen plan doorvoeren, ze pikken Arabische plaatsen in en verdrijven de bevolking. Maar het belangrijkste verwijt was dit: ze werken samen met het Assad-regime. Amnesty bevestigde in 2015 het relaas van deze Syrisch-Koerdische vluchtelingen in een rapport, en sprak zelfs van oorlogsmisdaden.

Turkije: met het VSL en tegen de YPG

Via de Astana-conferenties hebben Turkije, Rusland en Iran – die er elk hun eigen belangen hebben – Syrië in invloedssferen verdeeld. Daarbij moet worden aangetekend dat Turkije in Noord-Syrië veruit het meeste doet voor de Syrische vluchtelingen en probeert veiligheidszones voor hen tracht te creëren. Turkije pleitte jaren geleden al voor een no-fly zone boven Noord-Syrië, maar de VS voelde daar niets voor, te kostbaar waarschijnlijk, anders dan destijds boven Iraaks Koerdistan.
Turkije beschouwt YPG als een terroristische organisatie met links met de PKK die in Turkije vecht. Het VSL beschouwt de YPG als een macht die samenwerkt met Assad, zoals tijdens de verovering van Oost Aleppo en ookal veel eerder, en daar vinden Turkije en het VSL elkaar.

In augustus 2016 intervenieerde Turkije in de Syrische oorlog in samenwerking met grote fracties van het VSL in Noord-Syrië. Dat was Operatie Eufraat Schild, in de eerste plaats bedoeld om te voorkomen dat de YPG-milities in Hasaka een corridor zouden vormen naar Afrin, en zodoende de hele grens tussen Syrië en Turkije door de YPG zou worden gecontroleerd. Het tweede doel was de strijd tegen IS, dat raketten afvuurde op met name Kilis (in Zuid-Turkije) en aanslagen pleegde in Turkije.

In hun strijd tegen IS hadden SDF-strijders (YPG aangevuld met Arabische milities, door de VS opgezet, getraind en bewapend) inmiddels Manbij ingenomen, ondanks beloftes van de VS dat de SDF/YPG aan de oostkant van de Eufraat zouden blijven. Ze leken van plan te zijn het overwegend Arabisch gebied tussen Manbij en Afrin in te nemen, wat niet alleen voor Turkije onacceptabel is, maar ook een nieuwe stroom vluchtelingen naar Turkije zou opleveren. In het gebied bevinden zich langs de Turkse grens al een reeks vluchtelingenkampen, die elke dag door Turkije van voedsel worden voorzien. “Elke dag gaan er 100.000 warme maaltijden de grens over”, vertelde een medewerker van de Turkse Rode Halve Maan vorig jaar.

Gesprek vanaf de frontlinie

Over de laatste ontwikkelingen op de grond sprak ik zondagavond met Masoud Ibo, een Syrisch-Koerdische frontlinie media manager van Failaq al-Thani (voorheen Jabha Shamia), een van de grotere fracties van het Vrije Syrische Leger in het gebied boven Aleppo.

Waar ben je nu?

“In Deir Siwan, aan de Turks-Syrische grens, met het Turkse leger en het Vrije Syrische Leger. Morgenochtend gaan we Syrië in. Aan deze operatie doen 25.000* strijders van het VSL mee, en naar verwachting zal de eerste fase ervan een week tot tien dagen duren. Het gaat om voormalige strijders van de Eufraat Schild Operatie, waarbij zes tot zeven VSL-fracties met Turkse steun vorig jaar het gebied van Jarabulus tot bij Azaz hebben bevrijd van IS en in het zuiden tot aan El-Bab. Bij die operatie kwamen 42 Turkse militairen en 1150 VSL-strijders om.”

Wat is het doel van deze nieuwe operatie?

“Het doel is de wapendepots van de YPG aan de Turks-Syrische grens te vernietigen en de Turks-Syrische grens te beveiligen. Tot nu toe ligt er alleen het besluit om het kanton Afrin tien kilometer binnen te trekken. De stad trekken we niet in, daar is internationale toestemming voor nodig. We willen voorts absoluut niet er dat burgers omkomen, daar zal het tempo van de operatie mede bepalen. De YPG gebruikt burgers immers als menselijk schild.

We hopen ook te bereiken dat Syrische vluchtelingen kunnen terugkeren naar dat gebied, zoals eerder in Jarabulus gebeurde, Uit Afrin zijn naar schatting 100.000 Syriërs naar gevlucht, meestal uit angst voor de dienstplicht van de YPG. Die geldt er voor alle mannen, van 18 tot 35 jaar.”

2018-01-22-VIDEO-00000077

  • * OneWorld kan het exacte aantal VSL-strijders die meedoen, niet verifiëren. Volgens een Syrische collega van Rena in Azaz, een van de frontlinies, zijn daar circa 1700 VSL-strijders en op de frontlinie Atma zijn er 3000. Dit zijn twee van de zeven frontlinies, naast een aantal die in de planning zitten.

Over de auteur

Rena Netjes is journalist en arabist. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief