Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdens afgelopen verkiezingscampagne in Tanzania vroeg de secretaris-generaal van een politieke partij aan de vrouwelijke kandidate of zij ’s avonds even naar zijn hotelkamer wilde komen. Toen de vrouw niet kwam opdagen, raakte ze haar functie kwijt.

Het is maar één van de tientallen verhalen die Ave Maria Semafaku inmiddels heeft opgeschreven. Op haar bureau liggen stapels met papier en documenten. Zij verzamelt voorbeelden en ervaringen over seksuele corruptie en machtsmisbruik in de politiek van Tanzania. “Het zit diep geworteld in het systeem”, zegt Semafaku, een activiste en wetenschapper.

 

In ruil voor seks
Vrouwelijke politici in Tanzania moeten voor hun carrière met een partijleider naar bed. Een hoge functie of je naam op de verkiezingslijst? Dat kan, maar vaak wel in ruil voor seks. “Betaald” wordt niet alleen met geld in Tanzania. Seksuele corruptie, “sextorsion” genoemd, is wijdverspreid: bij de overheid, in de politiek, op scholen en universiteiten. In oktober vinden er parlements- en presidentsverkiezingen plaats. Het is nu hoogseizoen voor seksuele corruptie.

Zelfs om kandidate te worden moet je met iemand naar bed

“Wie als vrouw een hoge functie wil, heeft een godfather nodig”, zegt Semafaku. Zij helpen de vrouwen naar boven maar verwachten in ruil daarvoor seks. Zelfs om kandidate te kunnen worden moet je met iemand naar bed.”

Semafaku en de TWCP willen vrouwen leren zich tegen seksuele corruptie te verzetten

‘De kandidatuur bespreken’
Partijleiders of invloedrijke mannelijke politici nodigen de kandidaten uit om ’s avonds nog even voor een vergadering in hun zomerhuisje langs te komen “om de kandidatuur te bespreken”. Dan weet iedereen wel wat ermee bedoeld wordt.

Ave Maria Semafaku, een 54 jarige vrouw met krullen, doctorstitel en een krachtige stem, wil daar verandering in brengen. In een kantoor in Dar es Salaam, de grootste stad van het land, vergadert ze met haar medewerkers van de organisatie TWCP, het overkoepelende vrouwenplatform in Tanzania.

OneWorld Love organiseert samen met de SRHR Alliance & de Youth Empowerment Alliance de interactieve talkshow ‘ABOUT A GIRL’, over de Nederlandse inzet om meisjes over de hele wereld vooruit te helpen. Kom je ook?

Verzet
Het is een associatie waar de vrouwenafdelingen van alle zes politieke partijen van het land lid van zijn. De vrouwenvleugels hebben 2010 de TWCP opgericht, want de problemen die vrouwelijke politici ervaren, zijn overal dezelfde. In de regeringspartij, de oppositie, links en rechts.

Semafaku is coördinator van het vrouwenplatform, maar zelf geen lid van een politieke partij. Onder de documenten en papieren op haar bureau haalt ze een blauw-witte folder tevoorschijn: een handleiding voor vrouwelijke politici die net is verschenen. Semafaku en de TWCP willen vrouwen leren zich tegen seksuele corruptie te verzetten.

Onafhankelijke vrouwen 
Op 25 oktober vinden er verkiezingen plaats. In de komende weken vinden cursussen voor kandidaten plaats. De vrouwen die zich kandidaat stellen voor het parlement leren er wat hun rechten zijn, wat mag en niet mag, welke vaardigheden je als politicus moet hebben. “Sommigen denken dat het voldoende is om met iemand naar bed te gaan”, zegt Semafku. Zo werkt het politieke systeem immers al decennia in Tanzania. “Ze hebben geen idee wat ze precies kunnen verwachten.”

89 procent van de ambtenaren zouden al eens met seksueel corruptie te maken hebben gehad

Bovendien leren de kandidaten hoe ze een verkiezingscampagne moeten organiseren, donoren werven en een netwerk opbouwen. Daardoor moeten de vrouwen onafhankelijker worden van mannen.

Een wijdverspreid probleem
De politieke partijen in Tanzania hebben in totaal 2.130 vrouwelijke parlementskandidaten voor de lessen aangemeld. Overal in het land vinden de cursussen plaats. Honderd docenten werden voor de anti-sextorsion-lessen opgeleid.

Ervaren politici zijn blij dat het probleem wordt aangepakt. Tanzania staat op de ranglijst van de organisatie Transparency International op de 119e plek van 179 landen. De index rangschikt landen op basis van corruptie in de publieke sector. Seksuele corruptie wordt niet expliciet genoemd, maar recent onderzoek toont aan dat het een wijdverspreid probleem is: 89 procent van de ambtenaren zouden al met seksuele corruptie te maken hebben gehad.

Omdat het in het donker en tussen slechts twee personen gebeurt, is het moeilijk te bewijzen

Betaling met geld, seks en huizen
Susan Lyimo is sinds 2005 parlementslid van de conservatieve Chadema-partij. Seksuele corruptie is een treurig onderwerp, zegt zij. “Onnodig te zeggen dat er tijdens de verkiezingscampagnes alle vormen van corruptie bloeien: betaling met geld, seks en zelfs huizen.” Ook ‘sextorsion’ zou een rol spelen. “Omdat het in het donker en tussen slechts twee personen gebeurt, is het echter moeilijk om te bewijzen”, zegt Lyimo. Moeilijker dan als er geld betaald wordt.

Over haar persoonlijke ervaringen wil ze niet praten. Ze zegt: “Het klopt niet dat vrouwen alléén maar een hoge functie bereiken als ze seks met partijleiders hebben.” Sextorsion was in het verleden misschien de makkelijkere en de snellere weg. Lyimo raadt jonge vrouwen echter aan om hun vaardigheden en zelfvertrouwen op de voorgrond te stellen. Uiteindelijk hebben de vrouwen de macht om seksuele corruptie uit te bannen.

Over de auteur

Benjamin Duerr is buitenlandjour- nalist en werkt in Afrika en bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Lees hier meer over zijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500