Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een veelgehoord verwijt aan de politiek: ‘Zij daar in Den Haag besluiten alles en er wordt niet naar ons, het volk, geluisterd’.

Het is niet zo gek dat vooral bij mensen die zich in die uitspraak kunnen vinden, de discussie over het (raadgevend) referendum weer in hevige vorm oplaaide toen in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over de afschaffing daarvan.

Ik geef vaak lezingen over hoe je als individu invloed kunt uitoefenen op politieke beslissingen. Dat is in Nederland namelijk helemaal niet zo moeilijk. En nee, dan heb ik het niet over een referendum, want dat werkt juist niet. Mensen baseren hun stem vaak op allerlei randzaken die los staan van de inhoud. Kijk maar naar het referendum over het handelsverdrag met de Oekraïne. Ken jij iemand die dat verdrag heeft gelezen? Nee, exact.

Veel mensen gebruikten hun stem vooral om zich uit te spreken over onvrede met het functioneren van de macht in het algemeen. Een tegenstem was dus vaak een stem tégen beslissingen waar je (gevoelsmatig) geen invloed op hebt.

Politici hebben het beste voor met ons land

Maar je hebt wél invloed. En veel ook. Onze politici in Den Haag en ook in de steden zijn namelijk gewoon bereikbaar. Op tweedekamer.nl vind je alle e­mailadressen en telefoonnummers. En nee, (boze) bulkmail sturen naar alle Kamerleden tegelijk, dat heeft geen zin. Dan beland je volkomen terecht in de spambak.

Maar als expert, onderwijzer, metselaar of wetenschapper op een gebied waar de meeste mensen weinig van weten? Als je merkt dat politici niet op de hoogte zijn van belangrijke ontwikkelingen, dan raad ik je aan om op te zoeken wie er in Den Haag (of in jouw stad) gaan over dit specifieke onderwerp. Mail ze. Bel ze. En je zult zien dat je te woord wordt gestaan en zeer wel mogelijk wordt uitgenodigd om langs te komen. Jouw informatie wordt dan meegenomen in de besluitvorming.

Onze volksvertegenwoordigers, partijbreed – en nu ga ik iets hoopvols schrijven – hebben namelijk een ding gemeenschappelijk: ze hebben allemaal het beste voor met dit land. Echt waar.

tinkebell_0

Over de auteur

TINKEBELL. is kunstenares en bedenker van het project Save the World, dat de clash tussen culturen centraal stelt. Vanaf januari 2014 …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief