Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zangeres Netta was in 2014 militair bij het Israëlische leger; het jaar waarin 504 Palestijnse kinderen door Israël zijn gedood. Een kritische denker kan nu zeggen: “Zij heeft die 504 kinderen toch niet vermoord?” Er circuleert op dit moment een foto van Netta op het internet, gekleed in haar militaire uniform, met een grote lach op haar gezicht. Deze foto laat zien dat Netta trots is op haar roots en op de Israëlische krijgsmacht. De volgende opmerking zou kunnen zijn: “Maar Israël heeft een dienstplicht…” Er zijn echter ex-soldaten die na hun dienstplicht kritiek hebben geuit over de Israëlische staat en hun militaire macht. Ze voeren hun dienstplicht uit, maar laten wel merken dat ze het er niet mee eens zijn. Netta is op dit moment stil. Maar zwijgen is instemmen.

Netta krijgt bijval van feministen, die zeggen dat haar nummer over body positivity en #metoo gaat, want ze zingt dat vrouwen geen speeltjes zijn. Haar nummer is een politiek statement, maar niet het politieke statement waar alle vrouwen op zitten te wachten. Palestijnse vrouwen leven midden in een gewelddadig conflict, en Netta’s body positivity zal hen niet helpen om aan dat conflict te ontsnappen. Israël doet aan schijnfeminisme, en leidt zo de aandacht af van alle mensenrechten die zij constant schendt. Netta zingt ook dat zij een ‘Wonder Woman’ is, een subtiele referentie naar landgenoot Gal Gadot, die Wonder Woman portretteert in de gelijknamige DC-film. Gadot heeft in verschillende interviews haar steun betuigd naar Israëlische militairen, wat haar veel kritiek opleverde. Gadot is echter omarmd door de Hollywood-elite, en haar opmerkingen hebben nooit haar carrière beschadigd. Als Netta dezelfde richting opgaat als mede-schijnfeminist Gal Gadot, en haar steun betuigt aan het Israëlische leger, zal zij tevens kritiek krijgen. Het verschil tussen Gadot en Netta is dat Gadot al een gevestigde carrière heeft, terwijl Netta nu pas internationaal bekend wordt. Als Netta pro- of contra-opmerkingen maakt, zal haar carrière net zo snel afbrokkelen als dat het is opgebouwd. Maar ach, diep vanbinnen weten we allemaal dat het Eurovisie Songfestival toch al een one-way ticket to vergetelheid is.

Israël blijft Tel Aviv promoten als een veilige haven voor LHBT’ers

De enige die baat heeft bij deze Israëlische vorm van feminisme is de Israëlische overheid. Er gebeurt iets vergelijkbaars met de homohoofdstad van het Midden-Oosten: Tel Aviv. Israël blijft Tel Aviv promoten als een veilige haven voor LHBT’ers, en zal dankzij deze marketingstrategie minder snel te maken krijgen met naming and shaming vanuit de internationale gemeenschap. Europa is belangrijk in de internationale gay community, en als Israël Europa tevreden kan houden, dan zal er dus minder snel kritiek komen op de mensenrechtenschendingen van Israël in Gaza. Of is het misschien andersom? Durft Europa geen kritiek te geven, omdat het misschien zal lijken op antisemitisme? Waarom blijven we Israël tolereren, terwijl zij keer op keer mensenrechten schendt en onschuldige mensen bombardeert? Is de angst om uit te worden gemaakt voor antisemiet zo groot dat Europa verlamd is?

Zolang Europa in de ban is van Netta, kan de Israëlische overheid doorgaan met het schenden van mensenrechten en ermee wegkomen

Op 15 mei zal Israël vieren dat de staat zeventig jaar bestaat. De oprichting van de staat ging gepaard met veel geweld en 700.000 Palestijnen werden uit hun dorpen en steden verdreven. Deze dag wordt door de Palestijnen de ‘Nakba’ genoemd, oftewel de Catastrofe. Hoewel het zeventig jaar geleden was, zijn de gevolgen nog steeds te voelen voor de Palestijnse bevolking, aangezien er tot op de dag van vandaag nog 1,5 miljoen Palestijnen in vluchtelingenkampen leven. Een paar dagen voor Nakba Day, tijdens Netta’s overwinning, heeft Israël zeven raketten afgevuurd op Gaza, omdat er naar verluidt terroristen in een tunnel zaten. Israël gebruikt Netta als een afleidingsmanoeuvre om Gaza aan te vallen. Zolang Europa in de ban is van Netta en haar gezang, kan de Israëlische overheid doorgaan met mensenrechten schenden en ermee wegkomen, zonder zich ergens voor te hoeven verantwoorden.

Het Eurovisie Songfestival is altijd al politiek geladen geweest, en Europa heeft haar ware gezicht laten zien door Israël te laten deelnemen en nu te laten winnen. Mensenrechten zijn belangrijk voor Europa, maar entertainment is belangrijker.

6AF9595A-F471-481D-9346-074D1882D970

Over de auteur

Ilias Hader is een student met een academisch achtergrond in gender en conflict in het Midden-Oosten.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief