‘Ah, er is weer een onderzoek gepubliceerd over joods-zijn in Nederland’, dacht ik vorige week. Ik moest gelijk denken aan alle stereotyperingen en beledigingen die ik als joods persoon voor de kiezen krijg, én de grote hoeveelheid uitleg die ik altijd moet geven. Ik maakt er een draad van op Twitter. Hieronder een bloemlezing daaruit.

‘Nee, maar jij bent wél een leuke jodin, jij bent anders. Jij bent niet zoals alle andere joden.’
Als ik nieuwe mensen leer kennen, heb ik eerst heel wat uit te vogelen. Ben je voor gelijke mensenrechten? Trek je je mond open als er onrecht, onderdrukking en racisme speelt? Ben je beïnvloedbaar? Als een groep iets vindt, hoe reageer je dan? Hoe ga je met groepsdruk om? Blijf je bij je eigen principes? En last but not least: kan ik bloembollensoep bij je eten in je achterhuis als het erop aankomt? Stuur jij nazi’s weg? Ben je sterk genoeg? Ik wil in mijn hoofd groene vinkjes achter deze punten kunnen zetten.

Als ik nieuwe mensen leer kennen, heb ik eerst heel wat uit te vogelen

‘Ben je joods? Dan ben je ook rijk!’ 
Was het maar zo’n feest. Helaas doe ik ook al niet mee aan een loterij.

‘Ben je links? Alle joden die ik ken zijn rechts! Wat bijzonder!’
Helaas is links zijn én blijven staan voor je linkse principes en idealen tegenwoordig bijzonder, ja. Maar dat heeft niets met mijn joods-zijn te maken. En dat alle joden rechts zijn is een niet-kloppend stereotype. Joden zijn niet ALLEMAAL in een bepaald politiek kamp te scharen. Joden zijn net mensen.

‘Ben je niet religieus, maar wel joods? Nee! Dat kan niet. Dan ben je dus niet joods.’
Deze misvatting hoor ik heel erg vaak. Joods-zijn heeft altijd een cultureel component, en het religieuze component komt daar soms bij. Je bent dus altijd van joodse afkomst, maar je hoeft niet altijd in god te geloven. Seculier joods zijn kan ook. Ik ben seculier joods. Als je meer wil weten, kun je hier doorlezen over het jodendom.

‘Wat heeft de oorlog nou met opkomend extreemrechts te maken? En wat reageer je fel op (extreem)rechts!’
Laat me je over de Holocaust vertellen. De Holocaust begon niet met Auschwitz, dat was een eindpunt. De aanloop naar de Holocaust vertelt veel over de veel subtielere stappen die leidden naar het grote, grove, giftige beest. Zoals dat racisme en antisemitisme nu steeds meer de norm zijn, zowel in het dagelijks leven als in de media. En daar maak ik me zorgen over, ja. En nee, ik hou nooit mijn mond als er racisme, antisemitisme of onderdrukking speelt. Deze drie giftige beesten ga je tegen door je mond open te trekken. Te gaan staan voor gelijke rechten. Zeker als de grootste regeringspartij roept dat het demonstratierecht minder belangrijk is dan het recht een feest te vieren, bijvoorbeeld. Het zijn de ‘kleine’ dingen. Of dat er in ‘probleemwijken’ harder gestraft moet worden dan in andere delen van een stad. En voordat je begint over een Godwin: ik zou echt heel erg graag willen dat het een Godwin was. Een Godwin is een (internet)discussie die meestal te lang duurt, waarbij uiteindelijk een vergelijking wordt gemaakt met Hitler, de nazi’s of de Holocaust als geheel. Ik wil ook heel graag terug naar de tijd dat het een Godwin was. Maar helaas.

Ik hoef niet te beoordelen of iets antisemitisme is, dat kun je ook helemaal zelf

‘Er wordt over antisemitisme gediscussieerd op Facebook en ik moest aan je denken. Jij weet vast wel iets zinnigs te zeggen als jodin.’
Deze komt echt heel veel voor. Ik ben natuurlijk niet je go-to-jodin. Mijn mening over antisemitisme weegt niet zwaarder. Ik hoef niet te beoordelen of iets antisemitisme is, dat kun je ook helemaal zelf. En ik hoef geen Groot Oordeel te geven over antisemitisme. Je kunt er zelf ook wat van zeggen. Dat kan gewoon.

‘Doordat we kwetsende bewoordingen hadden overgenomen, er onvoldoende aan journalistieke bronvermelding is gedaan en het artikel feitelijke onjuistheden bevatte, voldeed het niet aan onze normen.’

Wat een slappe hap is dit, NOS. Dus jullie publiceren een stuk dat gelardeerd is met antisemitisme. Dat artikel kan ik helaas niet meer citeren, omdat jullie het hebben weggehaald. Jullie waren bij de redactie vergeten dat een stuk schrijven vol antisemitische retoriek niet kan, zéker niet als ‘objectief’ nieuwsmedium. Er stond: “De jood Soros die zijn tentakels ver uitgestrekt heeft in de Europese en Amerikaanse politiek”, en verderop: “Stateloze staatsman.” Jullie weten toch dat joden neerzetten als machtige beesten met tentakels zeer schadelijk is, en bovendien suggereert dat joden de mondiale zakelijke én politieke markt controleren, machtsbelust als ze zijn? En Soros een ‘stateloze staatsman’ noemen voert gelijk terug naar een maatregel die de nazi’s namen om Duitse joden uiteindelijk rechteloos te maken.

NOS, we moeten praten. Dat jullie zulke giftige tekst presenteren als feitelijke journalistiek is al enorm schadelijk te noemen. Jullie zijn niet het plaatselijke suffertje, zal ik maar zeggen. Maar dat jullie vervolgens met een slap antwoord als “Dit had niet zo gemoeten, hoor!” komen, in plaats van met excuses, is jullie echt aan te rekenen. Dat jullie uitleggen hoe jullie je werk precies doen – dat is geen sorry!  – en korte tijd later het artikel weghalen – dat is al helemaal geen sorry, dat is censuur! – met het argument dat jullie het zo niet bedoeld hadden, is echt heel erg. Wees geen lafaard en laat het artikel staan. Nu lijkt het alsof jullie af willen van mensen die zeer terechte kritiek leverden. Wat jullie wél hadden kunnen doen? Sorry zeggen. Zo moeilijk is het niet. Echt niet. Maar jullie hebben geen sorry gezegd. Ik wacht nog steeds.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
deborah

Over de auteur

Heeft altijd een mening. Houdt van hobby’s en van de politiek én de media kritisch volgen. Daarnaast fluit ze graag op Twitter.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief