Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Er zit een Italiaanse journaliste in mijn huiskamer in Amsterdam. Ze komt me interviewen over Hongarije. Afgelopen week haalde ik een twee derde meerderheid voor mijn rapport over de staat van de rechtsstaat, democratie en mensenrechten in Hongarije. De meerderheid van het Europarlement stemde in met strafmaatregelen tegen Hongarije. Het Europees Parlement eist nu dat de Raad sancties treft tegen Hongarije.

Voor Italië had de stemmotivatie niets te maken met de Hongaarse burgerrechten. Nee, het gaat de Italianen om migratie

Dat bericht was in Italië ingeslagen als een bom omdat de twee regeringspartijen, het extreemrechtse Lega Nord en de links-populistische Vijfsterrenbeweging het fundamenteel oneens zijn over mijn rapport. De Vijfsterren stemden vóór, de Lega tegen, maar voor beiden had de stemmotivatie niets te maken met het recht van Hongaren om in een echte democratie te leven. Nee, het gaat de Italianen om migratie.

Hongarije-rapport
In het Hongarije-rapport stelt Judith Sargentini dat er sprake is van een duidelijk gevaar voor een ernstige schending van de democratie, fundamentele rechten en rechtstaat in Hongarije. Ze stelt misstanden in het land aan de kaak zoals racisme, misbruik van Europese subsidies en het uithollen van het juridische systeem door bevriende rechters te benoemen. Op 12 september stemde het EU-Parlement over het Hongarije-rapport. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie dat het Europees Parlement besluit dat de democratie en de rechtsstaat in een EU-land dusdanig zijn uitgehold dat er geen andere mogelijkheid rest dan het starten van een zogenoemde artikel 7-procedure. Hierdoor zou Hongarije zijn stemrecht in de Europese Unie kunnen kwijtraken.

Asociaal gedrag

Victor Orbán was een paar weken geleden nog met Matteo Salvini, de voorman van Lega Nord, wezen lunchen. Salvini bewondert de Hongaarse premier, die zijn land zó rigoureus met hekken en wetten tegen vluchtelingen en migranten heeft afgeschermd, dat er geen mens meer in komt. Zij van de Vijf sterren zijn ook niet dol op bootvluchtelingen, maar leggen meer nadruk op de noodzaak van solidariteit: andere Europese lidstaten moeten Italië helpen en vluchtelingen overnemen. Orbán is voor hen de verpersoonlijking van het asociale gedrag van Europese premiers die de Italianen laten stikken.

Ook de Vlaamse N-VA van Bart de Wever stemde niet voor mijn rapport. Want, aldus collega-Europarlementariër Sander Loones: “De sanctieprocedure tegen Hongarije is een poging om een laks migratiebeleid op te dringen […].”

Uithongeren

Dat is koren op de molen van de Hongaarse regering, die immers al maanden zegt dat de kritiek van het Europees Parlement en de Europese Commissie een wraakoefening is, omdat het land geen vluchtelingen toelaat en een gezamenlijk Europees asiel- en migratiebeleid saboteert. Dat is een boodschap die in eigen land, waar nauwelijks nog onafhankelijke pers te vinden is, goed bij de bevolking valt, maar waar ook veel – vooral rechts-populistische – partijen geloof aan hechten.

En zo gaat het dus weer over vluchtelingen en migranten, maar dit keer worden zij gebruikt om het maar niet over de burgerrechten van Hongaren te hoeven hebben.

Natuurlijk kent mijn rapport ook een aantal alinea’s over de behandeling die vluchtelingen en migranten ten deel valt in Hongarije. Ik kon niet anders. Deze zomer nog werd bekend dat in een detentiecentrum voor vluchtelingen vlak aan de Servische grens mensen uitgehongerd werden. De Hongaarse immigratiedienst wilde van ze af, ze moesten vrijwillig terugkeren naar Servië en om die vrijwilligheid een handje te helpen, stopten de Hongaren met voedselverstrekking. Het Europees hof in Straatsburg sommeerde de bewakers weer maaltijden te gaan bezorgen.

Anti-Soros-wet

Aan het begin van de zomer nam het parlement in Boedapest een wet aan die de regering zelf de ‘anti-Soros-wet’ noemt, naar de Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros, die bekendstaat om zijn pro-migratiestandpunten. Soros wordt door de Hongaarse regering neergezet als kop van jut en daarmee misbruikt in de Hongaarse anti-immigratie campagne.

Stel je voor dat vrijwilligers van vluchtelingenwerk die mensen in AZC’s fietsles geven, door Den Haag als criminelen vervolgd kunnen worden

De wet stelt hulp aan migranten, ook als ze legaal in het land verblijven, strafbaar en verplicht ngo’s die subsidie krijgen – uiteraard uit het buitenland – voor dit soort activiteiten 25 procent belasting te betalen. Je moet je voorstellen dat vrijwilligers van vluchtelingenwerk die mensen in AZC’s fietsles geven, door Den Haag als criminelen vervolgd kunnen worden. Ik ken mensen in Hongarije die dit risico lopen. Dat zijn mensen die strijden voor de burgerrechten van iedereen én oog houden voor de zwakkeren in de samenleving. Die 25 procent belasting, een kwart van het totale geld wat ngo’s krijgen van de Europese commissie, is bedoeld voor de integratie van nieuwkomers in de samenleving. Nu kan het door de Hongaarse minister van financiën dus voor iets anders aangewend worden.

De manier waarop overheden met ‘vreemdelingen’ en minderheden omgaan zegt veel over hoe ze zijn.

De Italiaanse journaliste in mijn huiskamer wilde weten wat ik van de Italiaanse regering vind, of ik bang ben dat de populisten de boel in meerdere Europese landen gaan overnemen, van de boten die minister van Binnenlandse zaken Salvini deze zomer aan de ketting liet leggen. Ze zoekt daar manieren om de ruzie tussen de Vijfsterren en Lega Nord nog wat verder op te stoken. En mijn uitspraken kunnen daarbij helpen. De tirade over het Europees asielbeleid ligt op het puntje van mijn tong. Ik doe het toch niet.

Ik heb de volgende Italiaanse tv-show afgezegd. Ik wil niet behulpzaam zijn in het verder verspreiden van de mare van Orbán en Salvini, die de angst voor migranten misbruiken om de vrijheid van hun eigen bevolking in te perken.

DIGITAL CAMERA

Fictie en wensdenken op de Eurotop

Europarlementariër Judith Sargentini blikt terug op het Europese migratie-akkoord.

download

Over de auteur

Judith Sargentini (1974) is sinds 2009 Europarlementariër voor GroenLinks. Judith is lid van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief