Olave Nduwanje is een belangrijke stem in het anti-racismedebat. Ze is schrijfster, politica, juriste, feministe en een van de auteurs van ZWART – Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen, een verhalenbundel geschreven door mensen die het continent van hun (voor)ouders hebben moeten verlaten.

In deze aflevering van #OlaveExplains legt Nduwanje uit waarom iedereen zich moet uitspreken tegen racisme. “We worden allemaal beïnvloed door racisme”, stelt ze. “Of je nou wit of zwart bent: dit systeem is niet je vriend.” Daarna richt ze zich op witte mensen. “Racisme schaadt jullie ook. Het maakt het praktisch onmogelijk om onderdeel te zijn van de gehele ‘familie’ van de mensheid. Het voetstuk waar je op staat van puurheid, perfectie en het meer mens zijn dan de anderen is een heel eenzame, vervreemdende en isolerende positie.”

Bekijk hier de explainer:

Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl op 13 december 2019.

Olave Nduwanje is geboren in Burundi en identificeert zich als non-binair en transfemme. In #OlaveExplains legt ze maatschappelijke thema’s uit, zoals de betekenis van het woord queer, dekoloniseren en institutioneel racisme. Kijkers kunnen op haar video’s reageren met suggesties voor nieuwe thema’s.

Nicole_Terborg-1200x675_300DPI_6932

Nog steeds geldt: hoe lichter mijn huid, hoe beter

Dat schoonheidsideaal leeft ook bij mensen van kleur, laat radiomaker Nicole Terborg zien.

sioejeng

Chinees-Nederlandse jongeren pikken racisme niet meer

Het tijdperk van ‘Hanky Panky Shanghai’ is voorbij.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
Birk1

Over de auteur

Redactiestagiair

Birk Heijkants (1997) studeert Journalistiek in Utrecht. Hij schrijft graag over een duurzame en eerlijke voedselketen.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief