Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Swipen, chatten, profielen checken; de wereld van het daten is veranderd de afgelopen jaren. Ons intieme leven lijkt steeds meer te zijn verweven met technologie. Het is bovendien niet langer de eeuwige single die zich aanmeldt voor een datingsite. Tinder, HER, 3nder, Grindr, Badoo, Bumble, OpenMinded, OkCupid, 2ndLove; met profielen op deze apps laat je zien hoe druk je datingleven wel niet is. Met een paar kliks regel je een date, een relatie of gewoon ordinair seks.

Hongarije

De apps zijn steeds wereldser geworden en worden zeker niet alleen in Nederland gebruikt. Bogi en Gergő uit Boedapest zijn twee fanatieke Tindergebruikers. Gergő gebruikt Tinder vooral uit verveling. Het irritante vindt hij dat het via de app zo lang duurt om iemand te leren kennen. “Het duurt altijd een paar weken voordat ik met een date afspreek, en ’t grootste gedeelte van de tijd hoor ik helaas uiteindelijk niks meer van een meisje. En dan zijn er de teleurstellende gevallen, wanneer mensen een foto op hun Tinderprofiel hebben die vijf jaar oud blijkt te zijn. Het verschil is 20 kilo!”

Er zijn ook teleurstellende gevallen, mensen die een profielfoto hebben die vijf jaar oud blijkt te zijn

Ook Bogi’s ervaringen zijn niet fantastisch. “Uit principe slaap ik pas met jongens op de derde date.” Het is al een aantal keer voorgekomen dat ze na die derde date ook meteen gedumpt werd. Maar ze geeft niet op. Single vriendinnen die weigeren zich te registreren op een datingsite of app noemt ze koppig. “Bijvoorbeeld mijn vriendin Zsuzsi. Ze is nu al jarenlang single en denkt nog steeds dat een jongen naar haar toe zal komen om haar uit te vragen. Op de ouderwetse manier dus.” Maar, zegt Gergő, Tinder heeft wel altijd ontwikkelingen. Dit pluspunt is niet genoeg voor de meeste andere Hongaren: datingapp Badoo doet het in dit land beter.

Australië

Op naar Tinderland Australië. Chelsea, een in Sydney wonende Amerikaanse, ontmoette haar verloofde op Tinder: “Ik was sceptisch over Tinder. Ik bedoel, zelfs speeddating lijkt nog intiem als je het vergelijkt met Tinder! Maar toen ik een tijd single was en daar niet meer van genoot, was het advies van een vriendin: het ergste dat er kan gebeuren is een gratis maaltijd! Dus met haar hulp heb ik een profiel gecreëerd. Een die grappig was maar niet too much. We selecteerden zorgvuldig foto’s die lieten zien dat ik aantrekkelijk was zonder er te sexy uit te zien.

Tinder wereldwijdTinder is niet de meest gebruikte datingapp ter wereld. Een samenwerking van de BBC en App Annie liet eerder dit jaar zien welke apps waar ter wereld het populairst zijn. In een vergelijking tussen vijftig landen bleek dat Badoo de populairste datingapp ter wereld is, op korte afstand gevolgd door Tinder. Badoo is met name populair in Zuid- en Centraal-Amerika en Oost-Europa, Tinder scoort goed in Noord- en West-Europa, Noord-Amerika en Oceanië. In Azië en het Midden-Oosten zijn er lokale apps zoals Frim, Whoshere of Momo, terwijl in Afrika sociale netwerken populairder zijn dan dating apps. 

Het was best wel onschuldig vermaak, het kletsen met verschillende jongens en nieuwe ‘matches’ vinden. Het is een spelletje, en iedereen gaat van tevoren een soort van akkoord met de regels. Dat ik mijn verloofde er heb ontmoet is puur geluk. Jongens op Tinder scheppen vaak op over zichzelf. En toen was er opeens een jongen die heel eerlijk tegen me was. Hij had gewoon een shitdag gehad op werk. Dat vond ik gewoon zo écht. We spraken elkaar een aantal weken non-stop, tot we planden om elkaar in het echt te ontmoeten. Sinds die eerste date – op mijn verjaardag! – zijn we onafscheidelijk.

Nederland

In Nederland sprak ik met Sara uit Amsterdam. Zij ontdekte een aantal maanden geleden de nieuwe, spannende app 3nder, ‘A dating app for openminded singles and couples’. Plat gezegd: een trio-app. “Ik hoorde erover via een vriendin en was vooral nieuwsgierig. Maar op een gegeven moment klikte het eigenlijk wel goed met een stel, een man en vrouw, friends with benefits. We hadden een leuke triodate met wijn en gezellige gesprekken. Het klikte direct en vervolgens zijn we met z’n drieën naar huis gegaan. De rest mag je zelf invullen. Ik had zin in iets wilds, en dat is gelukt!

Ik had zin in iets wilds en dat is gelukt

Of je nou uit Hongarije, Australië of Nederland komt, hetero, bi, homo of lesbisch bent; voor alles en iedereen lijkt er wel een app te bestaan. Maar het zijn wel heel veel hokjes. Wat als je je daar niet in kunt voegen? Waar de hele appscene een verbreding geeft en een mogelijkheid voor mensen in contact te komen met gelijkgestemden, zorgt het tegelijkertijd ook voor een versterking van stereotypes. De ‘tribe’ die je bijvoorbeeld op Grindr kiest, limiteert je tot een bepaalde type. Wellicht zijn datingapps, zoals de Hongaarse Gergő zei, goede aanvullingen op offline daten. Met de continue ontwikkelingen blijven er zich in ieder geval opties om de liefde – of seks – van je leven te vinden aandienen.

Lees hier deel 1 van de serie: gaan we de liefde bedrijven met robots?

670

Over de auteur

Iris Weges (1989) studeerde en werkte in Azië, Australië, Amerika en Nederland. Haar passie ligt bij het onderzoeken van seks, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief