Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met een carrière in de keuken achter de rug – als sterrenchef bij Michelin-restaurants – werkt Dalila Sayd nu als ondernemer mee aan projecten voor een gezond, duurzaam en betaalbaar voedselsysteem voor iedereen. Ze is bijvoorbeeld oprichter en directeur van Het Eetschap, dat streeft naar verduurzaming van de voedselketen. Door haar eigen opvoeding weet Sayd als geen ander dat de combinatie gezond, duurzaam en betaalbaar niet vanzelfsprekend is.

Als kind van Marokkaanse ouders groeide Sayd in Nederland op in een groot gezin met een alleenstaande moeder die niet van koken hield. Ze hadden het niet breed en haar moeder moest daarom creatief omgaan met de middelen die ze had. ‘O nee, niet weer, hè?’, dacht de jonge Dalila, als ze haar moeder thuis zag komen met schapenmaag, een betaalbaar stuk vlees. De tajine, Marokkaanse stoof, die ze ermee maakte was het dieptepunt uit het culinaire repertoire. Een lichtpuntje was het Marokkaanse eitje. Of het een traditioneel gerecht is weet Sayd niet, wel dat het lekker was. Een gebakken ei met de karakteristieke specerijen uit de Marokkaanse keuken: komijn en paprika, en overladen met veel olijfolie.

_MG_8060

‘Juist nieuwe Nederlanders kunnen voedsel­vraagstukken oplossen’

Voormalig sterrenchef Dalila Sayd wil een duurzamer én socialer voedsellandschap.

Sayds thuissituatie was net zo erbarmelijk als de stoof waarvan ze geen hap naar binnen kreeg. Ze voelde zich er onveilig en niet gewaardeerd, dus ging Sayd op haar zeventiende op zichzelf wonen. Door weg te gaan van haar familie en alles wat met Marokko of de islam te maken had, dacht ze alle negativiteit van zich af te kunnen schudden. In de keukens waar ze werkte, ging een wereld voor haar open. Bij elk restaurant leerde ze over nieuwe eetculturen. De ene keer was het de verfijnde Italiaanse keuken, de andere keer leerde ze heel puur te koken met slechts een paar producten van hoge kwaliteit.

CMS FORMAT foodie 2

Toen ze na een paar jaar voor het eerst bij een Midden-Oosters restaurant ging werken, werd ze sinds lange tijd geconfronteerd met herkenbare geuren zoals komijn en paprika. Ze vond het eten onweerstaanbaar. En niet alleen in het eten zag ze een positieve weerspiegeling van het bekende, ook in de islamitische mensen waarmee ze samenwerkte. Ze waren lang niet zo traditioneel als ze dacht. Onbewust wekte dit nieuwsgierigheid op naar haar eigen culturele achtergrond.

Door te koken met ingrediënten die ze vaag herkende, was het alsof ze een vergeten taal leerde. Toen een vriendin op een dag trek had in iets hartigs, bakte Sayd gedachteloos een ei met komijn en olijfolie. Ze herontdekte het Marokkaanse eitje van vroeger. De geur van komijn bracht haar terug naar haar jeugd en ze realiseerde zich dat niet alles wat ze associeert met die periode per definitie slecht is. Het was de herontdekking van haar Marokkaanse roots.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in OneWorld Magazine in mei 2020.

Zo eenvoudig maak je Marokkaanse eieren zelf

Ingrediënten
Eieren, olijfolie, zout, komijnpoeder, paprikapoeder, zuurdesembrood

Bereiding
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en giet een flinke scheut olijfolie in de pan. Breek de eieren en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bestrooi met zout naar smaak en flink wat komijn- en paprikapoeder, van elk ongeveer een halve theelepel per ei. Laat de eieren langzaam garen. Het eiwit moet gaar zijn, maar niet bruin worden, en de dooier begint net te stollen, maar is nog wel zacht. Ondertussen heeft de geur van komijn en paprika je huis gevuld en verraadt alleen een goed stuk zuurdesembrood dat je in Nederland bent.

CMS FORMAT Dorothy Porker 2

Dorothy Porker: ‘Guilty pleasures? Dit is gewoon lekker eten’

Ze heeft een missie: eten leuk maken én houden.

CMS FORMAT heri heri

Zij delen gratis maaltijden uit tijdens Keti Koti

Vorig jaar deelden Ayra en Ira Kip maar liefst elfduizend maaltijden uit.

Over de auteur

Melissa Korn is oprichter van Ik eet cultuur, waarmee zij de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten onderzoekt.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief