Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Als je Andres Jara vraagt wat eten voor hem betekent, raakt hij niet uitgepraat over rijst met bonen en groenten. Hij is er zo door gefascineerd dat hij zelfs zijn cateringbedrijf (Roots, rice and beans) ernaar heeft genoemd. In onze oren klinkt het misschien saai, maar als je opgroeit in Colombia, is de kans groot dat dit gerecht dagelijkse kost voor je is. Ook in andere Latijns-Amerikaanse landen zijn bonen favoriet; niet zo gek omdat ze vezel- en ijzerrijk zijn, vlees vervangen en er volop groeien, dus niet duur zijn.

Zodra Andres landt op Colombiaanse bodem, staat zijn oma op het vliegveld klaar met een bakje rijst met bonen en groenten. Maar Andres’ liefde voor rijst met bonen gaat dieper. In een land met zulke uiteenlopende politieke ideeën dat er oorlog woedt, is dit een gerecht dat er altijd is voor iedereen. In heel Colombia vind je corrientazo’s: eethuisjes waar iedereen met elkaar aan één grote tafel zit, ongeacht je persoonlijke voorkeuren, sociale klasse of hoeveel geld er in je portemonnee zit. Op het menu staat rijst met bonen, die je naar eigen voorkeur aanvult met vlees en groenten.

Om vijf uur ’s ochtends hoorde hij de snelkookpan al stoom afblazen

Zijn familie had gehoopt dat hij een technische studie zou doen, omdat dat hem een comfortabel leven zou geven. Maar Andres leerde niet graag uit boeken en wist al jong dat hij wilde koken. Op school zat hij tijdens de les al te kijken of hij een mango of toch een tomaat uit de groenten tuin van de school zou plukken als pauzesnack – des te makkelijker omdat hij les kreeg in de openlucht.

De kookliefde van zijn oma is er met de rijstlepel ingegoten. Hij woonde met zijn zus en alleenstaande moeder bij zijn oma, en hoorde om vijf uur ’s ochtends al de snelkookpan stoom afblazen. De geur van gestoofde bonen met warme specerijen verspreidde zich door het huis. Maar niet elk bord met rijst en bonen brengt hem terug naar deze plek. Het bord met droge bonen dat hij ooit bij de buren in Colombia kreeg, is niet hetzelfde als de bonenstoof die zijn oma maakt.

andres
Beeld door: Mitchell van Voorbergen

Ingrediënten

250 gr. gedroogde kidneybonen
4 tenen knoflook
1 kleine ui
1 wortel
1 tl komijn
1/2tl piment
olie
gedroogde chili dulce (bij de toko) of de onderste helft van een rode peper (die is minder scherp dan de bovenkant)
500 ml water
3 zoete aardappels in stukjes gesneden
zwarte peper
zout
limoen

Recept

  • Week een dag van tevoren de kidneybonen minimaal 24 uur in een ruime hoeveelheid water.
  • Maak de volgende dag de bonenstoof. Hak knoflook, ui en wortel fijn. Fruit het aan in een eetlepel olie, samen met de komijn. Het mengsel moet geurig worden, maar niet bruin. Voeg de piment toe, flink wat zwarte peper en de chili dulce of rode peper. Omroeren.
  • Voeg de afgegoten bonen met 500 ml water toe. Laat het geheel ongeveer 40 min. pruttelen tot de bonen gaar zijn en de saus is ingedikt. Breng op smaak met zout.
  • Rooster de in stukjes gesneden zoete aardappels met een scheut olie en zout 30 min. in de oven op 220 graden. Bereid een pan met witte rijst zoals je dat gewend bent.
  • Serveer een portie rijst in een kom met een royale schep bonen en daarbovenop de knapperige zoete aardappel. Een stuk limoen en verse koriander zorgen voor de Colombiaanse zon in je kom.

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld Magazine.

VegaMetBallen-NR030-InSaus-ZwammieKetjap

‘World Vegan Day’ vier je met deze oesterzwammen in ketjap

Dit veganistische recept vindt iederéén lekker.

tofu

Tofu, en dan lekker

Toen Irene de Pous stopte met vlees eten duurde het even voordat ze tofu had omarmd.

Over de auteur

Melissa Korn is oprichter van Ik eet cultuur, waarmee zij de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten onderzoekt.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief