Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de wereld een belangrijke inflatieschok te verduren gehad in de vorm van hogere voedselprijzen. Volgens Simon Johnson van het IMF zijn drie factoren verantwoordelijk voor de hoge prijzen: ten eerste is er een grotere vraag vanuit opkomende economieën als India en China. De tweede oorzaak is het weer: zo heeft droogte invloed gehad op bepaalde delen van de wereld. En de derde oorzaak is de relatie tussen voedsel en brandstof.

Neem nu maïs. De prijs van maïs is verdubbeld de afgelopen twee jaar. Dat Groene autokomt voornamelijk door de vraag naar biobrandstof, ethanol, en de manier waarop het ethanolbeleid in de VS wordt gemaakt.

 

‘Maïs heeft meerdere functies gekregen voor de mensen’, zegt Simon Johnson. ‘Het was vroeger brandstof voor de mens. Nu is het brandstof voor auto’s geworden.’

 

Onbedoelde consequenties

Het produceren van biobrandstoffen is momenteel big business. Op de Lincolnway energiecentrale in Ames, Iowa, laadt de ene na de andere vrachtwagen grote hoeveelheden maïs uit. De centrale levert jaarlijks 185 miljoen liter ethanol.

 

Meng ethanol met benzine en je krijgt een brandstof die minder schadelijke stoffen uitstoot en de afhankelijkheid van olie vermindert.

 

Het IMF is enthousiast over de wens om meerdere brandstofbronnen te onderzoeken en om nieuwe energiebronnen te vinden. Maar, zegt Johnson: ‘Dit heeft onbedoelde consequenties. Als de vraag naar biobrandstoffen toeneemt om ethanol te maken, dat we met benzine mengen om onze auto’s in de VS op te laten rijden, dan neemt ook de vraag naar maïs toe. Het zorgt ervoor dat de prijs van maïs hoger wordt en dat zorgt ervoor dat ook andere voedselprijzen in de VS stijgen. En doordat de prijzen in de VS stijgen, stijgen ze wereldwijd.’

 

Larsson Dunn, een voormalig professor in de scheikunde die de leiding heeft over de Lincolnway centrale, zegt dat Iowa en andere landbouwgebieden in de VS vruchtbaar zijn en technologisch genoeg geavanceerd om tegemoet te komen aan de vraag naar voedsel en brandstof.

 

‘We hebben de meest efficiënte boeren en de beste landbouwgrond van de wereld. Daarom kunnen we genoeg graan produceren, niet alleen voor voedsel, maar ook voor brandstof.’

 

Alternatieve toepassingen

Omdat maïs zo belangrijk is voor de voedselvoorziening, betekent hogere maïsprijzen ook hogere prijzen voor allerlei andere zaken waarvan je het misschien niet direct zou verwachten.

 

Neem nu een typisch Amerikaans ontbijt: steak met eieren. Daaraan zie je hoe belangrijk maïs is voor de voedselvoorziening. Het ontbijt gaat vergezeld van maïspannenkoeken; de steak is afkomstig van vee dat werd gevoed met

Amerikaans ontbijt
Amerikaans ontbijt

maïs; de tomatenketchup dankt zijn smaak aan maïssiroop en het ei is zo mooi geel dankzij het voeden van de kippen met maïsproducten.

 

 

 

 

 

Maar maïs wordt  op meer manieren gebruikt. Op de Universiteit van Iowa onderzoeken wetenschappers de verschillende toepassingsmogelijkheden van maïs.

 

Larry Johnson, directeur van het Center for Crops Utilisation Research, laat papier, houtskoolbriketten en een overhemd zien die alle gemaakt zijn met behulp van maïs. Ook hij gelooft dat er geen spanning is tussen maïs als voedsel en brandstof.

 

‘Wij denken dat we zowel voedsel als brandstof van maïs kunnen maken’, zegt hij. ‘Deze dingen gaan heel goed samen en we gaan nieuwe gewassen bedenken die dat mogelijk maken.’

 

Subsidies

Volgens experts zullen de komende jaren andere gewassen, zoals suikerriet en grassen, een belangrijke bron voor alternatieve brandstoffen worden.

 

Maar, zegt het IMF, deze gewassen, die veelal worden verbouwd in ontwikkelingslanden, zullen maar langzaam vooruitgang boeken als bron van

Suikerriet
Suikerriet

alternatieve brandstof, terwijl het ethanolbeleid in de VS blijft zoals het is.

 

 

 

 

 

De regering van de VS geeft grote financiële subsidies aan bedrijven die ethanol en benzine mengen, en probeert goedkopere import van ethanol te voorkomen.

 

‘Geïndustrialiseerde landen’, zo schrijft Simon Johnson, ‘moeten de gelegenheid aangrijpen om subsidies af te schaffen. Een vrijere handel in biobrandstoffen zou goed zijn voor landbouwsectoren overal ter wereld. Steeds meer mensen zijn op zoek naar beter voedsel. Als we ook biobrandstoffen willen hebben, moeten we rekening houden met hogere voedselprijzen.’

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief