Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ieder jaar belanden er miljoenen blikjes, flesjes en plastic zakjes in het milieu. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat maar liefst tachtig procent van de Nederlanders wel eens per ongeluk een plastic zak slingeren. De natuur heeft tien tot twintig jaar nodig om zo’n plastic zak af te breken. Zelfs als het biologisch afbreekbaar plastic is, duurt het jaren voor het plastic is verteerd.

Een broodtrommel wordt dan ook vaak gezien als een duurzame manier om boterhammen mee naar je werk te nemen. Super handig, want zo’n broodtrommel was je aan het einde van de werkdag af en gebruik je de volgende dag gewoon opnieuw. Helaas neemt zo’n broodtrommel veel ruimte in beslag en is zo’n ding vaak niet van ‘goed’ plastic gemaakt. De oplossing? Maak zelf een herbruikbaar boterhamzakje van oude plastic tassen. Zo belanden die tassen niet in het milieu én kun jij je boterhammen vervoeren in iets wat nauwelijks ruimte in beslag neemt.

Wat heb je nodig?

1. Twee of drie oude plastic tasjes. Het gebeurt iedereen weleens: Niet al je boodschappen passen in de tas die je zelf mee naar de supermarkt hebt genomen. In dat geval moet je bij de kassa helaas alsnog een plastic tas aanschaffen. Gelukkig komt dat als je een herbruikbaar boterhamzakje wilt maken goed van pas!

2. Een oud lapje stof. Een lapje stof om de buitenkant van je boterhamzakje zorgt ervoor dat het zakje er leuk uitziet en maakt het geheel steviger. Kies stevige stof om ervoor te zorgen dat het zakje zo lang mogelijk mee gaat.

foto02_2

Knip nu ook alle andere randen van de plastic tasjes af. Let er tijdens het knippen op dat je alle ‘dubbele lagen’ plastic verwijdert. Je wilt uiteindelijk vier tot zes vellen plastic overhouden die precies even dik en ongeveer even groot zijn.

foto03_1

Tijd om te strijken! Leg een vel ovenpapier op je strijkplank en leg daar twee van je plastic vellen bovenop. Zorg dat de vellen zo recht mogelijk op elkaar liggen. Dek de plastic vellen vervolgens af met een tweede vel ovenpapier.

Begin nu rustig te strijken. Je gaat het plastic een heel klein beetje smelten. Als je het strijkijzer niet te warm laat worden, komt er geen damp of stank vrij. Toch is het slim om voor de zekerheid een raam open te zetten.

Tip: De kleuren van de verschillende lagen plastic gaan tijdens het strijken een beetje door elkaar heen lopen. Houd hier bij het selecteren van de tasjes die je wilt gebruiken rekening mee. Als je precies dezelfde tasjes gebruikt, wordt het eindresultaat sowieso netjes, maar het is bijvoorbeeld ook leuk om verschillende prints door elkaar te gebruiken.

foto04_1

Laat de vellen even afkoelen en til de bovenste laag ovenpapier op om te kijken of het plastic aan elkaar vastzit. Als dit nog niet zo is, strijk je nog een tijdje door. Als de vellen wél gehecht zijn, leg je een volgende laag plastic op de twee vellen en dek je ze opnieuw af met ovenpapier. Strijk daarna tot ook de drie vellen aan elkaar vast zitten. Doe hetzelfde voor de rest van het plastic.

foto05_2

Nu alle lagen plastic stevig aan elkaar vast zitten, heb je een dik, flexibel plastic vel.

foto06_2

Knip de randen van het samengesmolten plastic af zodat het egaal en netjes rechthoekig wordt. De afmetingen van het vel op de foto zijn 22 centimeter bij 40 centimeter. In een boterhamzakje van dit formaat passen drie broodjes of vier boterhammen. Je kunt zelf kiezen hoe groot je het vel maakt, maar zorg er wel voor dat het in de lengte ongeveer twee keer zo lang is als in de breedte.

foto07_2

Knip nu ook het lapje stof op maat. Zorg ervoor dat het even groot is als het vel plastic.

foto08_2

Leg de stof en het vel plastic met de ‘goede kanten’ tegen elkaar. De print van de stof en de print van het plastic moeten elkaar dus raken. Maak je geen zorgen. Deze prints komen uiteindelijk allebei weer aan de buitenkant terecht.

foto09_4

Naai de twee lange kanten en één korte kant van het lapje en het plastic aan elkaar. Naai bij de andere korte kant alleen de hoeken een stukje dicht, maar laat in het midden een stuk ‘open’. Gebruik dit gat vervolgens om het geheel binnenstebuiten te keren. Je doet dit het makkelijkst door je hand in het gat te steken, één van de hoeken te pakken en die door het gat naar buiten te trekken. Trek de rest van het stof en het plastic daar achteraan.

foto10_3

Maak je geen zorgen als het geheel nu een beetje bol staat. Dit komt vanzelf goed. Stik de korte kant waar je in de vorige stap een opening hebt gelaten dicht. Als je wilt kun je voor extra stevigheid ook nog een keer over de andere randen heen stikken.

foto11_2

Het is tijd om je boterhamzakje in elkaar te zetten. Vouw de stof en het plastic zoals je op de foto hierboven ziet. De naar buiten gevouwen rand is vijf tot zes centimeter hoog. De voorkant en achterkant van het zakje zijn allebei ongeveer achttien centimeter lang.

foto12_1

Naai nu de zijkanten van het zakje dicht. Zorg dat de plastic flap aan de buitenkant goed vast zit. Je boterhamzakje is klaar!

foto13_1

En nu?
Doe je lunch in het zakje en vouw de rand die je aan de buitenkant gestikt hebt om. Zo zit je boterhamzakje veilig dicht. Als je je brood op hebt, neemt het lege zakje nauwelijks ruimte in beslag. Omdat de binnenkant van het boterhamzakje van plastic gemaakt is, kun je het na gebruik heel gemakkelijk uitspoelen en de volgende dag opnieuw gebruiken. Ideaal!

The making of… plastic tasjes

De meeste plastic tasjes zijn gemaakt van aardolie. Er zijn ook tasjes van…

YmgzkPe4_400x400

Over de auteur

Inge Beekmans is een Nederlandse freelance journalist. Ze werkt op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek en voor Safon, een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500