Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Loes Kolsters (1979) is vegan chef en bezorgt met haar cateringbedrijf Rebelicious veganistische en vegetarische maaltijden. Via workshops en aanschuifdiners laat ze geïnteresseerden kennismaken met plantaardig eten. Daarnaast adviseert ze restaurants om hun keuken veganistisch te verrijken. Maar het had allemaal heel anders kunnen lopen.

Van varkensboer tot milieuactivist, iedereen kletst met elkaar

“Ik weet niet of Rebelicious had bestaan als ik niet acht jaar geleden weer in Oostelbeers terecht was gekomen. De plek waar ik opgroeide en waarover ik altijd zei dat ik er nog niet dood gevonden wilde worden”, lacht Kolsters. Maar in het Noord-Brabantse dorp vond ze de huurwoning waar ze als kersvers gescheiden moeder naarstig naar op zoek was. In de weken dat haar kinderen niet bij haar waren, zat ze in haar eentje aan tafel. “Vreselijk vond ik dat. Toen besloot ik dorpsgenoten uit te nodigen om te komen eten.”

geen bronvermelding nodig
Loes Kolsters is vegan chef en runt Rebelicious. Beeld door: Eigen foto

En dat bleek een groot succes. Kolsters verzorgt inmiddels catering en bouwt haar huiskamer regelmatig om tot restaurant. Voor die avonden haalt ze haar deuren uit hun scharnieren, waarna ze ze op schragen legt en afdekt met gordijn. Een bevriende buurtgenoot zorgt voor verse bloemen, een buurvrouw voor extra stoelen en weer een andere vriendin helpt mee in de keuken. “En dan zit er ineens dertig tot veertig man in mijn huiskamer te eten. Van varkensboer uit Middelbeers tot milieuactivist uit Amsterdam, iedereen kletst met elkaar. Er heeft zelfs eens iemand een baan gevonden tijdens een van mijn diners.”

Veel van Kolsters dorpsgenoten maakten in haar thuisrestaurant voor het eerst kennis met plantaardig eten en werden positief verrast. Inmiddels weten eetliefhebbers uit alle hoeken van het land haar te vinden. Tegenwoordig vult ze haar tijd dan ook met kookopdrachten, nadat ze begin 2021 haar baan als conductrice bij de NS opzegde. “Als ik mijn eten mag blijven delen met anderen en daar ook nog mijn huur van kan betalen, dan ben ik hartstikke gelukkig.”

Dit recept en interview met Loes Kolsters verschenen in september 2022 in OneWorld Magazine.

Hoe maak je rodebietenquiche?

Deze kleurrijke quiche is perfect voor de lunch of een licht diner. Kolsters serveert hierbij een frisse salade van spinazie of bietenblad met een balsamicodressing.

Ingrediënten (1 quiche):

Voor de bodem:
200 g tarwebloem
100 g harde margarine, in blokjes
50 ml ijskoud water
Voor de vulling:
500 g rode bieten, gekookt en in stukken
1 grote rode ui, grof gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
verse tijm, 1 volle el blaadjes
6 flinke el balsamicoazijn
3 flinke el bruine suiker
Scheut olijfolie
100 g plantaardige fetakaas
150 ml plantaardige room
3 el kikkererwtenmeel
Benodigdheden:
quichevorm, ingevet
bakpapier
blindbakbonen / zak droge bonen

Bereiding

– Meng bloem en boter tot een kruimig geheel. Meng in kleine hoeveelheden het water erdoor, niet al het water is altijd nodig. Kneed tot een stevige bal die niet plakt. Laat een halfuur rusten in de koelkast.
– Verwarm de oven op 175 ℃.
– Bak de uien in de olijfolie. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en kort daarna de bieten. Voeg daarna de tijm, balsamicoazijn en suiker toe en laat op laag vuur 10 minuten inkoken. Laat afkoelen.
– Bestuif de quichevorm met bloem en duw het deeg in de vorm. Leg hierop het bakpapier en de bakbonen. Bak 12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en verwijder het bakpapier met de bakbonen.
– Klop met een vork het kikkererwtenmeel door de room. Stort het rodebietenmengsel in de quichebodem en giet het roommengsel daaroverheen. Verkruimel de plantaardige feta eroverheen. Bak 25 minuten in de oven. Laat afkoelen voor het aansnijden.

Judith Cyrus sqr

Door te koken vertelt Judith Cyrus het verhaal van de slavernij

'Tijdens het koken deel je verhalen die je anders niet zou delen.'

foto serge ligtenberg

Een beetje levensgenieter is geen veganist, of wel?

Lukt het hobbykok Joyce Brekelmans om een plantaardige(re) leefstijl te volgen?

Foto voor de bio – Lemon & Peach Photography

Over de auteur

Lisa Jansen (1992) is schrijver, trainer en podcastmaker. Ook is ze medeoprichter van inclusiebureau Studio Stoofpot. Ze schrijft en praat …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief