Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sinds kort heeft Kopenhagen een superverantwoord restaurant: in Spisehuset Rub & Stub wordt alleen gekookt met afgekeurd voedsel. Het gaat niet om eten dat te oud is of al is weggegooid. Nee, alles is nog vers.

Supermarkten kunnen de producten niet meer verkopen door hoe het er uitziet (anders dan de klant gewend is: losse bananen zonder tros, kromme komkommers) of het past niet meer in het seizoen, zoals kerstproducten in januari.

Doggybag
‘At spise rub og stub’ betekent: alles tot op de laatste kruimel opeten. En dat gebeurt ook bij Rub & Stub. Bij de bar hangt een bordje waarop staat dat je je eten mee kunt nemen in een doggybag als je vol zit.

De oprichters van Rub & Stub, een groep Deense studenten en ondernemers, openden het restaurant omdat er jaarlijks zo veel eten wordt verspild. “Velen van ons hebben tijdens hun studie in de catering gewerkt, waar we schrokken van de hoeveelheid voedsel die elke dag wordt weggegooid”, zegt Sophie Marie Sales van Rub & Stub tegen The Copenhagen Post. “Dit gekoppeld aan het feit dat er zo veel mensen op de wereld honger hebben, stimuleerde ons om een dergelijk restaurant te beginnen.”

Vrijwilligers
De hoofdgerechten liggen tussen de 60 en 130 Deense Kronen (ongeveer €8 tot €17,50) en de dessertsvariëren van €3,50 tot €5. Over het menu is weinig te zeggen: elke dag wordt er iets anders geserveerd, afhankelijk van wat supermarkten over hebben en aan het restaurant afstaan. In de toekomst wil het restaurant een vast netwerk hebben van fabrikanten, supermarkten en andere bedrijven in de voedselindustrie dat afgekeurd voedsel aan hen weggeeft.

Het restaurant draait op honderd vrijwilligers en maar twee betaalde krachten: een leidinggevende in de keuken en een projectmanager die de vrijwilligers aanstuurt.

Goed doel
Verder is het restaurant een non-profitorganisatie: de winst gaat naar ontwikkelingsprojecten in Afrika.

Ook minder voedsel weggooien? Kijk hier voor tips.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe het er aan toe gaat in het Kopenhaagse Rub & Stub.

[[{“fid”:”23312″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”The restaurant that serves up rejected food”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Bron: The Copenhagen Post
Foto: Spisehuset Rub & Stub

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief