Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Terugdenkend aan mijn brugklastijd zie ik weer die volgepakte Eastpak voor me. Een klassieke rugzak (sinds 1976 in de handel) die nog steeds populair is. Maar is hij duurzaam? Een blik in de webshop leert dat de meeste Eastpaks zijn gemaakt van polyester of polyamide (nylon). Materialen die niet erg milieuvriendelijk zijn, bovendien dragen ze bij aan de plastic soep. Waarom maakt de fabrikant geen rugtassen van gerecycled polyester? Bij de Eastpak-klantenservice geven ze aan ‘af en toe een exclusieve duurzame collectie te hebben’. Klinkt niet erg overtuigend. In dat opzicht kan het bedrijf een voorbeeld nemen aan de merken op deze pagina. Wat wél tof is aan elke Eastpak: er zit dertig jaar garantie op. Een rugtas voor school én de jaren daarna, dat is natuurlijk ook duurzaam.

ONVERWOESTBAAR

000002131434-0-0-uz
Prijs: 155 euro. Beeld door: Freitag

Van vrachtwagenzeildoek tot rugzak. Toen de broers Markus en Daniel Freitag in 1993 zochten naar een functionele, waterafstotende en robuuste tas, raakten ze geïnspireerd door het veelkleurige zeildoek van de vrachtwagens die op het kruispunt voor hun flat in Zürich reden. Nu bestaat elke Freitag-tas uit hergebruikt vrachtwagenzeildoek. Dat kan aardig wat boeken dragen!

Beestenboel

Kinderrugzak-3-5-jaar-Tijger
Voor kinderen van 1-3 jaar: 34,90 euroVoor kinderen van 3-5 jaar: 49,90 euro Beeld door: greenjump

Een panda, zebra of draak, dat is leuk voor de allerkleinsten. Met een rugzak van het Duitse merk Affenzahn – van gerecyclede plastic flessen – is elke schooldag een feest.

ECO-EENVOUD

il_fullxfull.1078125725_a08q
Vanaf 85 euro

Maak je eigen ecovriendelijke rugzak! Dat kan bij het Italiaanse Inconnulab. Ontwerper Nora Dzsida maakt de tassen van rest-materialen. Ze zijn gegarandeerd bestand tegen een regenbui.

DOOR WEER & WIND

7323450406035_SS18_a_raeven_28_21
74,95 euro Beeld door: Fjallraven

Groen, roze, rood, paars, blauw, geel: de rugtassen van het merk Fjällräven zijn er in allerlei hippe kleurtjes. Het Zweedse outdoormerk staat bekend om zijn duurzame spullen van hoge kwaliteit. Deze rugzak is gemaakt van een mix van gerecycled polyester en biokatoen. Voor wie door weer en wind naar school moet fietsen: de tas is water afstotend en heeft reflectoren aan de zijkant.

Gymtas

rugtasje-201711-2
Prijs: 9,95 euro

Handig rugzakje, voor je gymspullen bijvoorbeeld. Het Nederlandse merk Beat the Bag gebruikt restpartijen spandoek, waardoor elke tas er net even anders uitziet.

Meer verantwoorde kledingtips:

colorful-colourful-creative-100671

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

Droog de week door ☂️

kledingstukken-getekend

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

Kleding van lyocell en Tencel

darling_dos_perovskia_1024x1024@2×1

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

Kledingwinkels genoeg, maar waar kan je terecht als je duurzame en sexy lingerie wil?

Over de auteur

Redacteur fair fashion

Emy Demkes is freelance journalist en schrijft voornamelijk over de achtergronden van onze kleding. Van de arbeidsomstandigheden in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief