Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Duurzaamheid gaat niet alleen over eerlijk en ecologisch produceren, het gaat ook, en juist, over hoelang iets meegaat.Chris Koeleman, die zeven jaar als kwaliteitsmedewerker werkte bij het merk Oilily en nu adviseur is in textiel en kwaliteit van kleding, legt uit dat drie aspecten vooral de kwaliteit bepalen: de stof, de pasvorm en de afwerking. “Als een van de drie niet goed is, merk je dat snel. De stof begint te pillen of verkleurt, na het wassen raakt het kledingstuk uit vorm, of de naden zijn scheef gestikt. Allemaal tekenen van slechte kwaliteit.”

De kwaliteit waarborgen, is een flinke klus, vertelt hij. Een van de oorzaken: de massale uitbesteding van de productie. “De meeste merken zitten niet met hun neus bovenop het productieproces, dus moeten ze zorgen dat de fabrikant goed weet wat hun kwaliteitseisen zijn, en die ook naleeft.” Dat gebeurt via controlemechanismen. “Eigenlijk moet je na elke stap – van stofkeuze tot na het transport – checken of alles klopt. Zijn de naden recht, zitten de knopen goed vast en vervaagt de kleur van de stof niet al na één wasbeurt.” Daar zit gelijk het tweede knelpunt: al die materiaaltesten en controles kosten tijd en geld, terwijl de focus in de kledingindustrie veelal ligt op snelheid en prijs.

Eerst zelf testen

Duurzame merken maken vaak minder trendgevoelige collecties en brengen er dan ook minder uit. Het Nederlandse truienmerk Joe Merino is daar een voorbeeld van. Zij hebben een standaardcollectie die in grote lijnen niet verandert, wat ruimte geeft voor productontwikkeling. “Dat proces duurt bij ons lang, omdat we nieuwe producten altijd eerst zelf dragen om ze te testen”, zegt operations manager Dinah Kohnstamm. Het resultaat is, zo stelt zij, dat ze nog nooit een batch kleding hebben moeten weggooien of erger nog, verbranden.

Hoe beter de kwaliteit, hoe duurder het product

En toch gaan duurzaamheid en kwaliteit niet altijd met elkaar door één deur. Neem gerecyclede stoffen, die zijn vaak van mindere kwaliteit dan stof van nieuwe grondstoffen. “Door de vervezeling van wol (een trui wordt uitgeplozen totdat alleen nog maar vezels over zijn, red.) wordt het garen minder sterk”, bevestigt Kohnstamm. Maar daar hebben ze iets op bedacht: door de synthetische stof polyamide oftewel nylon (gerecycled) toe te voegen, wordt de trui verstevigd. Anderzijds kan dat weer bijdragen aan de plasticsoep in de oceanen. Het is ook nooit goed.

Duurder = beter?

Waaraan herken je kwaliteit? Is duurder altijd beter dan goedkoop, zoals vaak wordt gedacht? Adviseur Koeleman: “Hoe beter de kwaliteit, hoe duurder het product. Maar andersom is het niet altijd zo.” Zelf voelt hij altijd aan de stoffen (hoe dik zijn die) en kijkt hij naar de samenstelling (een trui met acryl gaat sneller pluizen), de stiksels (zijn die recht) en het kleurgebruik (diepe kleuren hebben het risico sneller te vervagen). Het lastige is dat je vaak pas na een paar keer wassen of dragen echt weet of iets van goede kwaliteit is en er gaten in de stof komen. Mijn tip: check of merken een reparatieservice aanbieden. Een teken dat het ze menens is met kwaliteit.

Viva espana

VIVA ESPAÑA
Cardigan woman no 19 mist, 195 euro Beeld door: Babaa

De truien van het merk Babaà worden volledig in Spanje gemaakt: de wol is van een Spaanse schapenhouderij, de draad wordt er gesponnen en de kleding wordt er gefabriceerd. Deze trui is van 100 procent wol, zonder toevoeging van synthetisch materiaal. Hierdoor is de kans kleiner dat de stof gaat pillen.

Gat in je broek?

Regular-Anton-Army-Sateen-Selvage-120124-01-primary_800x800
Regular Anton Army Sateen Selvage, 249 euro Beeld door: Nudie Jeans

Deze groene broek van Nudie Jeans is gemaakt van 100 procent katoen in een Tunesische fabriek die wordt gecontroleerd door de Fair Wear Foundation, een onafhankelijke organisatie die toeziet op de arbeidsomstandigheden. Inclusief gratis reparatieservice.

Longer lasting

OLIVIA_PREMIUM_TIGHTS_1000x
Olivia Premium Tights Black, 21 euro Beeld door: Swedish Stockings

Panty’s gaan niet bepaald lang mee. Het Zweedse pantymerk Swedish Stockings maakt ze van dikkere garens van gerecycled polyamide. Alsnog een ladder? Als je het kapotte exemplaar opstuurt, maken zij er weer nieuwe panty’s van.

Van oud naar nieuw

joe-duurzaamheid-detail
Joe Circular Blue Grey, 130 euro Beeld door: Joe Merino

Blauwgrijze trui van het Nederlandse truienmerk Joe Merino die voor 70 procent bestaat uit gerecyclede blauwe en grijze truien van merinowol. Bespaart ook weer verfstoffen. De overige 30 procent komt van gerecycled polyamide (nylon).

In weer en wind

83590_ARWD_OPEN
Women’s R1 TechFace Hoody, 162 euro Beeld door: Patagonia

Het Amerikaanse outdoor- merk Patagonia staat bekend om de robuuste kwaliteit. Het bedrijf ontwikkelt haar stoffen voor een deel zelf, zodat ze bestand zijn tegen harde wind of sneeuw. Dit jasje is grotendeels gemaakt van gerecycled polyester. Rits of iets anders kapot? Stuur ’m naar Patagonia en ze repareren het.

jeff-wade-736518-unsplash

Jouw kleding wordt straks door robots gemaakt

Miljoenen banen op de tocht in de kledingindustrie?

Over de auteur

Redacteur fair fashion

Emy Demkes is freelance journalist en schrijft voornamelijk over de achtergronden van onze kleding. Van de arbeidsomstandigheden in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief