Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het eerste kledingstuk dat ze vermaakte was een poppenjurkje. Pieke Stuvel (71) was toen vijf. Dat ze naam zou maken met het recyclen van kleding verbaasde dus niet. Als een van de eersten in Nederland zette ze het hergebruik van kleding op de kaart: met publicaties in vrijwel alle landelijke kranten en tijdschriften. Ook schreef ze er een tiental boeken over. Hoe je van een oude trui een jurk maakt of van een herenoverhemd een damesbloes: een transformatie die ze in zwierige tekeningen en handgeschreven tekst helder uitlegt. Voor iedereen te doen. Thuis in Zandvoort laat ze de kleding zien, waarbij ze over elk stuk een uniek verhaal kan vertellen.

Maak en vermaak, maar gooi niets weg

©Jelmer de Haas – All Rights Reserved
Pieke Stuvel

Hoe kwam u op het idee om van hergebruik uw beroep te maken?
“Als student Mode aan de Rietveld Academie had ik weinig geld en struinde ik geregeld het Waterlooplein af: daar vond ik de mooiste dingen en dan maakte ik er weer iets anders van. Toen ik afgestudeerd was kreeg ik een baan bij een ontwerpbureau, maar dat bleek niets voor mij. Dus probeerde ik mijn geld te verdienen met modetekenen, zelfmaakmode en het recyclen van kleding.”

Slim. Haute couture is toch iets wat de meeste mensen zich niet kunnen veroorloven.
“Je kunt alles hebben wat je wilt, ook al heb je weinig geld. Maak en vermaak, maar gooi nooit iets weg. Mode is circulair, alles komt terug, maar altijd weer anders: wijder, nauwer, korter of langer. Wat ik doe is met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk effect creëren.”

Een bloes is toch op een gegeven moment versleten?
“Mijn oudste item is 45 jaar oud. Van origine waren het twee wollen herenspencers: eentje heb ik getailleerd, de andere gebruikte ik voor de mouwen en zo had ik een heerlijke trui. Een paar jaar geleden vond ik in een kringloopwinkel een sjaal in hetzelfde dessin en toen ontstond er als vanzelf een jurk. Oké, er zitten slijtplekjes onder de armen en de kleur van de rok is een beetje lichter, maar als de tijd daar is, blaas ik er gewoon weer nieuw leven in. Ik kan er geen afstand van nemen, ik hecht me aan alles. Gebreide stoffen zijn mijn favoriete materiaal, dat rekt zo lekker mee. Je hebt dan ook geen rits nodig. Voor een luie naaister als ik een uitkomst.”

Heeft u dan nooit zin om eens lekker te shoppen, trek in iets nieuws?
“Ik heb een hekel aan winkelen. Als ik iets nieuws wil, maak ik het zelf.”

Houdt u nieuwe ontwikkelingen op duurzaam gebied bij?
“De opkomst van duurzame kleding vind ik fantastisch. Textiel van fruitafval of mest, al die innovaties! Echt, sweatshops waar ze kinderen uitbuiten voor een kledingstuk dat je maar een paar keer draagt, die zijn niet meer van deze tijd.”

rawpixel-250087-unsplash4

De leiders van de voorhoedestrijd

Wat leren aankomende modeontwerpers op hun opleiding over duurzaamheid?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Marie Louise Schipper schrijft over voeding en is kok voor de Volkskeuken van de Volkskrant.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief