Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Ik vind dat de reacties overdreven zijn. Het lijkt mij niet zo dat H&M dit bewust heeft gedaan. Je wilt als zo’n grote modeketen toch niet bekend staan als racist? En zelfs de moeder van het kindje had het niet door”, zegt Fatma.

“Ja, maar kijk; als je een beetje van deze wereld bent, dan weet je dat donkere mensen door anderen aap worden genoemd. Kijk maar naar die voetballer Balotelli in Italië. Hij kon geen wedstrijd spelen zonder een keer aap te worden genoemd. Er werden zelfs bananen naar het veld gegooid. Ik weet nog dat hij tijdens een interview aan het huilen was omdat hij echt verdriet had. Niet iedereen hoeft zoiets meegemaakt te hebben, maar je weet gewoon dat dit gebeurt. Dan moet ik het gewoon opnemen voor mijn medemens. Ik ben donker, maar ook de blanken moeten nu laten weten dat ze het hier niet mee eens zijn”, zegt Nigel overtuigend. “En de ouders van dat kindje hadden het sowieso voor hem moeten opnemen”.

“Maar veel mensen hebben het ook voor hem opgenomen”, geeft Fatma aan. “Kijk naar Zuid-Afrika, daar moest H&M alle filialen sluiten omdat de demonstranten gingen vernielen en zo. En dat vind ik allemaal overdreven. Ik ben ook donker en mag ik daarom nu geen trui aan met een aap erop? Dat slaat toch nergens op? Ik maak die associatie niet, apen en donkere mensen. Het is dat er nog een blanke jongen op de advertentie stond waardoor je natuurlijk het verschil kon zien maar anders had ik er overheen gekeken”.

Ze laten al allemaal kinderen in arme landen die kleren maken en dan gaan ze ook nog eens spotten

“Ik vind het alleen maar goed dat de mensen zijn gaan demonsteren en die filialen zijn gesloten! roept Nigel. “Ze moeten maar gewoon een keertje nadenken over wat ze doen, die grote bedrijven. Ze laten al allemaal kinderen in arme landen die kleren maken en dan gaan ze ook nog eens spotten. Nee man, ze moeten een keer normaal doen. En ze zullen nu wel veel beter op gaan letten. Want omdat jij die associatie niet maakt of omdat H&M dat niet doet, betekent het niet dat het gewoon kan”.

download-2

Over de auteur

Suna Floret woont in Rotterdam. Ze schreef onder andere columns voor het Algemeen Dagblad en werkt nu als fulltime docent op Het …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief