Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In een klein, knus appartementje boven een winkel in Amsterdam woont Jetske Voorneveld, ontwerper van kledingmerk Akwaman. Glimlachend doet ze open. Het kledingrek met kleurige, katoenen jasjes in het typische Ghanese Kente-patroon, trekt de aandacht. “Ja, daar hangen ze”, zegt de ontwerper trots. De jasjes hebben elk een andere kleur, en elke kleur heeft een andere betekenis. Zo staat blauw voor rust, harmonie en liefde.

Inspirerend land

“Ik had een drukke baan als creative producer”, begint Jetske. “Het was zo’n drukke baan dat ik er even tussenuit wilde.” Zo ging de Dordtenaar samen met vriendin José naar Ghana, waar ze Ekwele ontmoette. Ze wijst naar haar laptop; Ekwele neemt via Facebook deel aan het gesprek.

“Ik vind het belangrijk dat mensen zichzelf uiten op straat.” Jetske zag een groot verschil tussen het straatbeeld van Nederland en dat in Ghana. “Alle mannen en vrouwen zien er tiptop uit in Ghana, ongeacht hun status”, gaat ze verder. “De kleuren en de patronen van de kleding inspireerden me. De Ghanezen laten met hun kleding expliciet zien wie ze zijn.”

Jetske studeerde grafisch ontwerp aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. “Eigenlijk wilde ik altijd al een eigen kledinglijn beginnen. Toen ik op de stoffenmarkt in Ghana kwam, keek ik mijn ogen uit. Ik had altijd al een fascinatie voor textiel en patronen.”

Fairtrade

Zodra ze weer in Nederland was – fysiek dan, haar hoofd zat nog bij Ekwele – zegde ze haar baan op en ging terug naar Ghana. “Zo kon ik meer bij Ekwele zijn en mijn eigen merk opzetten.” Samen met Ekwele zocht ze stoffen op de markt uit en ze liet samples maken van haar ontwerpen. Langzaamaan ontstond Akwaman. Vervolgens deden ze een fotoshoot in Accra. “Akwaman is onze baby”, lacht Jetske. Ekwele grinnikt via de computer mee.

Akwaman-1
Beeld door: Mad’ouk, Rachel Ecclestone

Ekwele doet de productie in Ghana en Jetske ontwerpt de kleding. Het merk wordt in Nederland verkocht en is fairtrade. “We willen dat iedereen eerlijk betaald krijgt. In Accra zijn veel getalenteerde katoentelers . Wij willen hun een kans bieden om meer werk te krijgen.” Via een vriend van Ekwele, katoenteler Rex, vonden ze nieuwe kledingmakers. “Rex weet welke telers goed zijn.” De kleren van Akwaman kunnen ook binnenstebuiten worden gedragen; aan de ene kant lacht het vrolijke Kente-patroon – een typisch patroon van de Akran stam – je tegemoet, de andere kant is zwart. “Het ligt maar net aan je bui welke kant je wilt tonen.”

Ambazonië

Met het merk wil het koppel de Ghanese cultuur in het Amsterdamse straatbeeld introduceren. “Er zijn wel andere Afrikaanse merken in Nederland verkrijgbaar, maar niets met het specifieke Kente-patroon. We zetten de Ghanese cultuur hier nu echt neer.”

Akwaman-2
Beeld door: Mad’ouk, Rachel Ecclestone

Ekwele studeerde in Ghana en woont daar inmiddels vijftien jaar. Oorspronkelijk komt hij uit Zuid-West Kameroen, ook bekend als Ambazonië. Dit gebied is Engelstalig en wordt overheerst door het Franstalige deel van het land, onder leiding van Paul Biya, die al 35 jaar aan de macht is. “Ambazonië streeft naar onafhankelijkheid, maar Biya wil dat voorkomen.”Ambazonië heeft belangrijke energiebronnen, Biya wil die niet verliezen.

Twintig procent van de Kameroeners is Engelstalig, de andere tachtig procent Franstalig. Franssprekende Kameroeners worden voorgetrokken; zo zijn de nationale wetten in het Frans geschreven en zijn officiële documenten Franstalig – ook Ekweles paspoort. De Engelstalige minderheid in Zuid-West Kameroen wordt dusdanig onderdrukt dat er weinig werk is, kinderen niet naar school kunnen en het internet afgesloten is. “Overal op straat zijn militairen. Mensen worden vermoord en vrouwen verkracht.”

Welkom

Veel mensen durven hun huis niet meer uit, velen overwegen te vluchten. Er zijn inmiddels al meer dan vijftienduizend mensen naar buurland Nigeria vertrokken. Ekweles familie zit nog in Ambazonië. “Zijn familie heeft daar een boerderij met een groot land”, zegt Jetske. Er valt een stilte, het is een pijnlijk onderwerp. Ekwele is bang dat zijn familie nog verder in de klem komt, hij heeft al teveel mensen verloren. “Ook al zijn Amnesty International en United Nations op de hoogte van de situatie daar, is er nog weinig hulp”, vertelt Jetske.

Vijf procent van de opbrengst van Akwaman gaat naar de Ambazonische vluchtelingen. Ook zijn Jetske en Ekwele een crowdfundingactie gestart. “De mensen in Nederland zijn geprivilegieerd”, zegt Ekwele. “We willen Akwaman gebruiken als internationaal merk dat staat voor menselijkheid”, gaat Jetske verder. “The feeling of humanity. Mensen welkom heten”, vult Ekwele aan. Die houding komt terug in de merknaam Akwaman: ‘Akwaaba’ betekent welkom in het Ghanees.

bewl3-0735

Over de auteur

Jacolijn (1997) studeert journalistiek en heeft een passie voor schrijven en fotografie. Onderwerpen als mode, mensenrechten en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief