Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Echt topspul, net kalfsleer! Het valt geweldig. We hebben er een colbert, een broek en een riem uit gemaakt.” Modeontwerper Tim Becx (30) praat enthousiast over het leer van het Italiaanse bedrijf Coronet, dat is gekweekt uit plantencellen. Daarmee en met andere innovatieve duurzame stoffen hebben Becx en zijn compagnon Tung Trinh (28) hun nieuwe, vierde, collectie gemaakt die ze tonen tijdens de Talking Trash Show, onderdeel van de vijfde Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW).

De twee kregen bekendheid door hun speelse ontwerpen en hun voorliefde voor verrassende combinaties, zoals leer met zijde of denim met latex. Becx, de ene helft van het Nederlandse ontwerpersduo Trinhbecx: “De Talking Trash Show is een mooie aanleiding om ons meer te verdiepen in duurzame stoffen.”

Wat je draagt heeft impact op andere mensen en het milieu. De Dutch Sustainable Fashion Week zet daarom van 5 t/m 14 oktober jong talent, spraakmakende collecties en innovatieve ontwikkelingen in de spotlights in 500 modewinkels door heel Nederland. Waar de fashion shows, expo’s, ruilmarkten, documentaires en lezingen gehouden worden, vind je op dsfw.nl

AMSTERDAM FASHIONWEEK SS18
Beeld door: Team Peter Stigter

Visafval en plantenvezels

Onder de stoffen bevinden zich leersoorten, gemaakt uit ananasplantenvezels of visafval, en tricots waarin koffieprut is verwerkt of een stof met collageen, dat onttrokken wordt aan visafval. Het ontwerpen met innovatieve materialen is niet speciaal anders of moeilijker, is Becx’ ervaring. “We zijn het gewend om uiteenlopende stoffen in kleding te verwerken.”

Hun collectie van trenchcoats, colberts, broeken, jackets en ‘harnasjes’ is speciaal ontworpen voor het vijfjarig DSFW-jubileum. Becx: “Het is kleding waarvan we denken dat die essentieel is voor de garderobe van krachtige, zelfverzekerde vrouwen. Bijvoorbeeld een trenchcoat of een tricot jurk. Daar geven wij dan onze eigen draai aan, zodat het er stoer uitziet. Behalve een mix van innovatieve stoffen hebben we er ook materialen in verwerkt van eerdere collecties, zoals zijde, gerecycled denim, tricots en vegan leer of leer dat we van oude banken hebben gesloopt. En we werken graag met de knopen en accessoires uit groente- en fruitcomponenten van het Engelse merk Bio-Trimmings.”

Geitenwollensokkenimago

“We pretenderen niet een sustainable label te zijn, al werken we in zekere zin wel duurzaam”, stelt Becx. Als beginnende ontwerpers, beiden in 2015 afgestudeerd aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, hebben Becx en Trinh een beperkt budget en werken ze vaak met restanten. “Dan pakken we een stukje vintagestof van de markt in Arnhem en fietsen dat in een item. Juist in de beperking vinden we vaak de oplossing. Daarin ligt onze kracht. En daaruit is langzamerhand ook bewustwording gegroeid in het omgaan met materialen.” Soms kleeft er aan dit soort materialen nog wel een geitenwollensokkenimago, merkt Becx. “Veel duurzame labels zijn niet on trend en missen daardoor wellicht hun bereik. Via de show kunnen we dat beeld opfrissen.”

De leerindustrie kijkt niet verder dan het slachthuis

Een zoektocht naar de herkomst van onze leren tassen en schoenen.

annemiek huijerman

Over de auteur

Journalist, leest en schrijft graag over Zuid-Azië en het Midden-Oosten, en volgt de internationale kledingindustrie.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief