Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het fotoboek First love vertelt het verhaal van moeders over de hele wereld. In totaal staan er meer dan 100 foto’s in van 70 verschillende fotografen uit binnen- en buitenland. Hoogzwangere vrouwen kijken recht in de camera, moeders tonen lachend en trots hun pasgeboren kind, maar er zijn ook minder vrolijke beelden. De foto’s van moeders die met hun kinderen op de vlucht zijn of op straat leven, laten zien hoe grimmig het leven van een moeder met haar kind eruit kan zien. “De situaties waarin de vrouwen en hun kinderen zich bevinden is steeds anders, maar de liefde van de moeder voor het kind is in elke foto te zien”, vertelt initiatiefnemer en fotograaf Peter de Ruiter.

Tim Dirven

 

Stepanavan, Armenië. Tim Dirven 2004

De Ruiter wilde in het boek zoveel mogelijk verschillende aspecten van het moederschap weergeven. Hij noemt het ook wel “het moederschap in alle staten”.  Met de titel refereert De Ruiter naar de liefde die een pasgeboren kind heeft voor zijn moeder. “Als kind kom je op de wereld en je moeder is de eerste persoon van wie je houdt”. Volgens de fotograaf is de moeder niet alleen de eerste, maar ook de belangrijkste liefde.  “Het kind is in de eerste jaren van zijn leven enorm afhankelijk van de moeder.”

Moeders voor moeders

Peter de Ruiter

Kameroen. Peter de Ruiter 2008

Een herinnering die De Ruiter bijblijft is die aan een moeder en kind in Kameroen. In een Baka-dorp ontmoette hij de moeder met haar zieke kind. Een hulporganisatie had het kind naar een ziekenhuis gebracht, maar de moeder vertrouwde het niet helemaal en vond het eng, vertelt De Ruiter. Uiteindelijk verliet ze het ziekenhuis met haar kind en bracht het voor behandeling naar de lokale medicijnman, waar het kind later stierf. “Het is een voorbeeld van de ongelijkheid in de zorg en educatie die beschikbaar is voor kinderen en moeders. De situaties waarin nieuwe moeders zich in bevinden, zijn soms verschrikkelijk moeilijk.” De Ruiter hoopt daarom met dit boek ook meer bewustzijn en solidariteit te creëren bij Nederlandse moeders.

WINACTIE – Geïnteresseerd in 10 ansichtkaarten met foto’s uit dit boek? OneWorld geeft vijf setjes ansichtkaarten weg. Maak kans op de kaarten en stuur voor maandag 15 mei een e-mail met je naam, adres, postcode en plaats naar werelddoeners@oneworld.nl. Winnaars krijgen dinsdag 16 mei bericht.

Meer informatie over het boek vind je hier

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief