Zingen en platen maken was slechts een van de identiteiten van David Bowie als artiest. OneWorld Love herdenkt hem vooral als activist en rolmodel voor een paar belangrijke thema’s.  

Make-up, Pierrotpakken, glimmende maillots, capes, glitterschoenen: David Bowie tartte al in de jaren ’60 de heersende moraal van wat een man een man maakt en een vrouw een vrouw. Zonder zijn voorbeeld hadden we nu geen Jari (Gooische Vrouwen) of Lady Gaga gehad.

Ho/Bi/He and back
In bed met Mick Jagger in de tijd van ‘Dancing in the Street’, maar ook een gelukkige huisvader met zijn echtgenote Iman (zie diversiteit hieronder). David Bowie switchte even soepel van seksuele identiteit als van looks. Een ambassadeur tegen het hokjesdenken.

Racisme
In de clip bij ‘Let’s Dance’ kaartte Bowie de achterstelling van de oorspronkelijke inwoners van Australië aan, waar moderne slaverij en discriminatie nog aan de orde van de dag waren. ‘A direct statement of integration’, zei Bowie er zelf over.

Diversiteit
Anno 2016 zijn mixed couples nog steeds niet overal geaccepteerd, zie: The Terrible Things People say to Interracial Couples. David Bowie was sinds 1992 gelukkig getrouwd met de Somalisch-Amerikaanse Iman die als zakenvrouw met cosmetica-imperium, voormalig topmodel, activiste voor vrouwen- en kinderrechten nou niet bepaald als ‘vrouw-van’ was. In latere jaren, toen Bowies carrière in de luwte verkeerde, was het eerder andersom.

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
Lonneke van Genugten

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief