Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Er is niemand die hierover schrijft?” Journalist Ravish Kumar, de hoofdpersoon van de enerverende documentaire While We Watched (Vinay Shukla, 2022, te zien op Movies That Matter) voert in India een eenzame strijd: hij is zo’n beetje de enige journalist die kritische reportages maakt over het establishment en de islamofobie onder hindoes in India. Andere mediapartijen bedrijven volgzame journalistiek waarin het rechts-conservatieve beleid van president Narendra Modi wordt toegejuicht.

Kumar bevindt zich daardoor wel in penibele situatie: hij wordt voortdurend bedreigd. Veel van zijn collega’s smeken hem bijna of hij tijdens zijn journalistieke talkshow zijn focus verlegt naar ‘luchtigere zaken’, zoals de werkloosheid of de falende gezondheidszorg. Maar Kumar wil niet verzwijgen dat in India haat tegen moslims wordt genormaliseerd. Kumars bespiegeling is tekenend voor recente ontwikkelingen in de journalistiek in het land: op menig nieuwskanaal klinkt racistische prietpraat over moslims.

OneWorld geeft vrijkaarten weg!

OneWorld geeft 10 kaartjes weg voor While We Watched, te zien op het Movies That Matter Festival op 25, 26 en 27 maart. Mail om twee kaartjes te winnen naar winnen@oneworld.nl. Wie het eerst komt, het eerst maalt! Je kunt zelf kiezen naar welke van de drie voorstellingen je wilt.

Kijk voor meer informatie en films op de website van Movies That Matter.

‘Benevelde realiteit’

Documentairemaker Vinay Shukla weet Kumars eenzame strijd treffend te illustreren. Bij een benzinepomp staart een andere automobilist hem indringend aan. Is het een stalker? Of is er iets anders aan de hand? De voyeur blijkt een fan, die Kumar erop wijst dat zijn televisieprogramma minder boeiend is geworden. Hij mist de debatten, de laatste tijd wordt de talkshow vooral gevuld met Kumars monologen. Daar kan de journalist niets aan doen: niemand wil hem te woord staan.

Kumars zender heeft geen geld voor reporters die de verhalen van Indiase staatsburgers kunnen optekenen. Als dat bij uitzondering wel lukt, blijkt dat armlastige Indiërs zich helemaal niet bezighouden met nationalisme, maar met het feit dat er in hun gemeenschap geen stromend water is. Daar houden ze Modi voor verantwoordelijk. Maar die boodschap bereikt de Indiase media amper. In plaats daarvan hebben rechts-conservatieve presentatoren denkbeeldige vijanden geschapen. Zoals Kumar, die ze indirect (men noemt zijn naam nooit), voortdurend als ‘antinationalist’ wegzetten.

Gaandeweg begrijp je dat kijkers zijn gaan geloven in denkbeeldige vijanden

Kumar spreekt op zijn beurt over ‘een benevelde realiteit’. En hij wil de mist met zijn journalistiek laten optrekken. Zo legt hij voor Shukla’s camera uit dat ‘zwijgen uiteindelijk desastreus is voor ons vak’. Die eerlijkheid komt Kumar op bedreigingen te staan.

Shukla filmt hoe de journalist de hele dag wordt platgebeld. Door mannen – vaak onder hun eigen naam – die hem uitschelden en hem sommeren zijn journalistieke werk te staken. Als Kumar bij de politie hier aangifte van doet, reageert de agent laconiek. Kumar kan een bodyguard krijgen. Deze scène is exemplarisch voor het India van nu, waar zelfs hindoes die moslims vermoorden vanwege een gerucht van een geslachte koe – een voorbeeld uit Kumars programma – niet worden veroordeeld.

While We Watched Still 04
Documentairemaker Shukla maakt invoelbaar hoe het debatklimaat in India met rasse schreden omslaat. Beeld door: Still uit While We Watched

Spiegel voor het Westen

Dit alles is geen nieuw thema. Vorig jaar verscheen al de aangrijpende documentaire Writing with Fire, over vrouwen uit de onderste kaste die via journalistiek proberen maatschappelijke onrechtvaardigheden aan het licht te brengen. Ook maakte Arun Karthick in 2020 het drama Nasir, gebaseerd op islamitische mannen die in India werden gelyncht. Shukla liet zelf in 2016 met zijn documentaire Insignificant Man – een portret van de idealistische politicus Arvind Kerjiwal, die intussen wordt beschuldigd van corruptie – zien dat de grootste democratie ter wereld dreigt te verworden tot een dictatuur. Die waarschuwing klinkt door in elke minuut van While We Watched.

Shukla maakt invoelbaar hoe Kumar wordt opgejaagd, hoe het debatklimaat in India met rasse schreden omslaat, hoe fragiel de persvrijheid is. Ook in het Westen, waar onderzoeksjournalistiek al jaren onder druk staat. While We Watched is onmiskenbaar een spiegel voor hoe slecht het bijvoorbeeld in Europa is gesteld met bonafide nieuwsgaring. De documentairemaker brengt dit urgente vraagstuk in beeld met aangrijpende montages, waarin afwisselend Kumar zelf te zien is en fragmenten uit televisieprogramma’s van zijn concurrenten. Voor de kijker is duidelijk wie de waarheid spreekt. Maar gaandeweg begrijp je ook dat Indiase kijkers, overspoeld door de verhalen van rechtse nieuwszenders, zijn gaan geloven in denkbeeldige vijanden.

Kumar en Shukla wijzen op het gevaar dat dat met zich meebrengt. Hoewel ze zich maar al te bewust zijn dat we al ver in dat mediamoeras zijn weggezakt. Kumar laat zich in die zin omschrijven als David in de strijd tegen Goliath. Een moedig man die, zoals Shukla terecht constateerde, zonder twijfel een film verdient.

Writing-with-Fire-(05)

‘Writing with Fire’: journalistiek vrouwencollectief in India legt misstanden bloot

Normaal gesproken worden ze gediscrimineerd en buitengesloten.

Interviewees_Islamofobie_vs_Religiekritiek sqr

Islamofobie of ‘religiekritiek’? Soms is het hetzelfde

Volgens sommigen maakt de beschuldiging van 'islamofobie' een kritisch gesprek onmogelijk.

Omar Larabi pasfoto

Over de auteur

Omar Larabi is filmhistoricus en freelance filmjournalist voor onder meer De Filmkrant, De Lagarde, VARAgids en Radio 1.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500