Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tot een paar jaar geleden was Ladakh een vruchtbare regio waar boeren ’s zomers volop fruit en groente oogstten, maar de tijden zijn veranderd. Rivieren en stroompjes met bergwater vallen tegenwoordig in de lente al droog, juist wanneer boeren hun gewassen zaaien en de waterbehoefte een hoogtepunt bereikt. De gletsjers die de streek van water voorzien smelten namelijk in een steeds hoger tempo door klimaatverandering. De oplossing: eigenhandig nieuwe gletsjers bouwen, bericht The Guardian.

IJsbergen bouwen
Werktuigbouwkundige Sonam Wangchuk bouwt aan een ingenieuze installatie waarmee hij gedurende de winter ijsbergen bouwt die in de lente en de zomer smelten en zo boeren voorzien van het broodnodige smeltwater.

Met een team vrijwilligers bouwt Wangchuk zijn ijspiramides door waterverstuivers boven een ondergrond van klei te laten sproeien. De ijskoude winterwind bevriest de druppeltjes zodra ze de grond raken, waardoor langzaam een ijsberg ontstaat. IJs-stupa’s, noemt de ingenieur ze, naar de uit aarde opgetrokken heuvels die in veel boeddhistische gebieden het landschap sieren.

Toekomstplannen
Deze winter slaagden Wangchuk en zijn team er al in om een gletsjer van vijftien meter hoog te bouwen. De plannen voor volgende winter zijn ambitieus: er moeten 90 stupa’s van 30 meter hoog verrijzen in de streek, genoeg om een miljard liter water in op te slaan. Een mogelijk probleem zijn de kosten, om een waterpijpleiding vanaf de nabij gelegen Phyangrivier aan te leggen is een investering van 88 duizend euro nodig.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief