Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het is maandochtend, 7.00, de wekker gaat. Opstaan. Tijd voor een verfrissende douche, een ontbijtje, tanden poetsen. En owja, de afwasmachine zetten we ook nog snel even aan.

Je bent niet de enige die de dag zo begint. "Elke dag zijn er twee piekmomenten als het gaat om waterverbruik", legt Micha van Aken, manager Producten & Diensten bij Vitens uit. "Het ene moment is 's ochtends als veel mensen opstaan, douchen en ontbijten, het andere moment is 's avonds als mensen thuiskomen, gaan koken, de was doen en bijvoorbeeld douchen na het sporten."

Waterverbruik per persoon per dag

  • Douchen: 51 liter
  • Bad: 2,38 liter
  • Wastafel: 4,76 liter
  • Toiletspoeling: 33,32 liter
  • Wasmachine: 14,28 liter
  • Afwassen hand: 3,57 liter
  • Vaatwasser: 2,38 liter
  • Water drinken: 1,19 liter
                                                         Bron: Vitens

Op die piekmomenten moeten de pompen van een drinkwaterbedrijf als Vitens extra hard werken om aan de vraag te kunnen voldoen en dat kost volgens Van Aken veel energie. "Als je mensen hiervan bewust maakt en ze handvatten biedt over hoe dat anders kan, dan wordt er veel energie bespaard." 

Game voor scholieren en wijkbewoners
En dus ging Vitens op zoek naar een creatieve manier om zowel jong als oud aan te spreken. Het waterbedrijf zit van oudsher in Friesland en heeft daar een proeftuin voor innovaties (de Vitens Innovation Playground) en daarom werd samen met de provincie gekozen om twee scholen en wijken in Leeuwarden te benaderen. "Op scholen kun je de kinderen onderwijzen over watergebruik, zij zijn immers de klanten van de toekomst. In de wijken kun je bewoners erop attenderen hoe ze het waterverbruik op de juiste manier kunnen indelen."

Grendel Games werd ingeschakeld voor de ontwikkeling van een game met bijbehorende app. Het bedrijf heeft ervaring met het maken van games met een serieuze boodschap, vertelt Anne Draaisma, Art Director bij Grendel Games. "We ontwikkelen games waarbij we een maatschappelijk doel in een leuk jasje proberen te stoppen. Vitens kwam naar ons toe met het verzoek om dagelijks waterverbruik te verpakken in een leerzame game waar kinderen fanatiek mee aan de slag gaan. Dit moest vervolgens gekoppeld worden aan een app waarop wijkbewoners precies kunnen zien wanneer en hoeveel water ze verbruiken en hoe ze dat beter over de dag kunnen verdelen."

beeld uit de wijk & water battle game
Still uit Wijk & Water Battle game op de iPad.

Maar hoe werkt die game nou precies? Draaisma legt uit: "In het spel leven zogenaamde waterwezentjes bij het ondergrondse waternetwerk van Vitens. Zij hebben er last van als mensen veel water verbruiken. Elke keer als er een piekmoment is hebben ze moeite om het hoofd boven water te houden. Door middel van opdrachten en vragen over watergebruik kunnen kinderen ervoor zorgen dat de waterwezentjes minder last hebben van het water. Tegelijkertijd zorgt een buurtbewoner die aan een leerling is gekoppeld ervoor dat hij of zij het waterverbruik thuis anders indeelt. Als dit niet gebeurt hebben de wezentjes alsnog overlast. Dit wordt ook gemeten zodat we zeker weten dat het verbruik ook daadwerkelijk verandert."

Een maandenlange strijd
De game en de app werden uiteindelijk samengevoegd in de Wijk & Water Battle, een wedstrijd waarbij groep 7 en 8 van de Willem Alexanderschool uit de wijk Aldlân het samen met de bewoners opnemen tegen hun groepsgenoten van de Dr. Algraschool en wijkbewoners uit Camminghaburen. Titia Boomgaardt, directeur van de Willem Alexanderschool is erg enthousiast over het initiatief. "Dit is echt onderwijs uit de 21e eeuw. Er komen veel elementen bij kijken die goed zijn voor de ontwikkelingen van kinderen: creativiteit, kritisch kijken, samenwerking. We zijn van huis uit al een school die veel met innovatie bezig is. We besteden veel aandacht aan wetenschap en techniek en in het verleden heeft Wetsus lessen verzorgd in het kader van een project over duurzame watertechnologie."

Als dit goed bevalt, gaan we kijken of we de game ook in andere provincies kunnen spelen

Het is de bedoeling dat de leerlingen gedurende drie maanden de game dagelijks op school op een tablet of telefoon spelen. "Elke dag krijgen ze tien minuten de tijd om aan de Wijk & Water Battle te besteden. In de weekenden en vakanties hoeven ze er geen aandacht aan te besteden. Af en toe komt er iemand van Vitens langs om extra uitleg te geven." Uiteindelijk wint de school met de wijk die meeste punten hebben gescoord. Ook de beste wijkbewoner wint een prijs.

Een project met meerdere doelen
Vandaag, 28 september, start de Wijk & Water Battle. Naast de strijd zelf is het in de ogen van Van Aken ook spannend of het na de maanden uiteindelijk verandering teweeg brengt. "Het is een test. Als het allemaal volgens plan verloopt, kunnen we kijken of we de game ook op andere plekken kunnen gaan spelen. Het is een project waar verschillende betrokken partijen met andere ogen naar zullen kijken. Wij willen water- en energieverbruik nauwkeurig meten en uiteindelijk veranderen, voor scholen is het goed dat leerlingen actief en creatief bezig zijn, de wijkbewoners leren ons en hun watergebruik kennen en voor de provincie is het weer belangrijk dat er veel interactie is tussen wijkbewoners en scholieren."

DSCN0027

Over de auteur

Freelance journalist

Hidde Jansen (1989) is freelance journalist die voornamelijk schrijft over duurzaamheidsthema’s, met een specialisatie op het gebied …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief