Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De tyfoon Haiyan liet destijds een puinhoop achter op een aantal Filipijnse eilanden. Een verwoeste infrastructuur en een gebrek aan schoon water bemoeilijkten vervolgens de wederopbouw. Het zogenaamde Surf Labahan Station biedt nu uitkomst.

Het systeem, ontwikkeld door de Filipijnse tak van Unilever, maakt het water in twee stappen schoon. Eerst stroomt het vuile water door een laag puin bestaande uit stenen, plastic en zand. De puinlaag ontdoet het water van grotere vuile deeltjes, zoals aarde en vet. Tot slot zuiveren keramische- en koolstoffilters het water van chemicaliën uit bijvoorbeeld wasmiddelen.

6000 liter water per dag
Aangedreven op zonne-energie zuivert het systeem dagelijks 6000 liter water. Vuil water kan oneindig worden gezuiverd en het lozen van afval op het oppervlaktewater is niet langer nodig. Ook voorkomt hergebruik dat de grondwatervoorraden uitgeput raken.

Unilever is van plan meer zuiveringssystemen te bouwen op plekken met beperkte watervoorraden. De eenvoudige technologie is volgens het bedrijf aan te passen voor gebruik buiten de Filipijnen.

Hier vind je het originele artikel.

Foto: cc

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief