Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

BLOG – De afgelopen weken schreef Tessa Groen over veganisme. Ze sluit deze reeks af met tips voor veganistisch eten in sociale situaties – zoals bijvoorbeeld met de familie aan het kerstdiner – en last-minute inspiratie voor een veganistisch kerstfeest. 

De kerstdagen staan in het teken van gezellig samenzijn met familie en vrienden, bij voorkeur rond een knisperend haardvuurtje terwijl het buiten flink sneeuwt. Ook uitgebreide kerstdiners zijn een vast onderdeel voor velen. Maar, hoe kun je dit combineren met veganisme?

Flexanist
Het kan best als een drempel voelen om veganistisch te eten in sociale situaties. Ikzelf ben nog een flinke tijd ‘flexanist’ geweest (dat is iemand die veganistisch eet maar hier en daar uitzonderingen maakt), en ik maakte die uitzonderingen voor sociale situaties zoals: het etentje bij vrienden, de verjaardag van oma of… het kerstdiner. Toch merkte ik dat dit op een gegeven moment ging wringen: thuis eten volgens mijn principes, maar dit niet doen bij anderen. Daarom besloot ik toch ook aan mijn omgeving te gaan vragen om rekening te houden met mijn keuze voor veganisme. Hier heb ik zeker geen spijt van gekregen! De volgende tips hebben mij geholpen.

Zelf eten meenemen
Als de situatie het toestaat neem ik graag zelf iets mee. Ik maak dan een ruime portie, zodat de anderen ook kunnen proeven hoe lekker, gevarieerd en vullend een veganistische maaltijd kan zijn. Voor mij is dit dé manier om veganisme uit te dragen: door het op een positieve manier te delen met mijn omgeving. 

Of meedenken
Misschien is het niet altijd toepasselijk, of handig om zelf iets mee te nemen. Je kunt dan altijd aanbieden om mee te denken over wat goede opties zouden kunnen zijn waar iedereen mee uit de voeten kan. Deel bijvoorbeeld je favoriete recepten of informeer de ander waar hij/zij veganistische recepten kan vinden.

Veganistisch gerecht van Jamie Oliver

 

Gerecht met gemengde paddenstoelen, gemaakt door Jamie Oliver.

Wil je bovenstaande tips toepassen deze kerst, maar weet je niet waar te beginnen?  Een ‘traditioneel’ kerstdiner kan ook heel goed veganistisch bereid worden! Kijk bijvoorbeeld eens naar deze geweldige selectie van Jamie Oliver, deze kerstrecepten van Ella Woodward (‘Deliciously Ella’), dit mooie overzicht (let op: niet alles is veganistisch) van David en Luise (‘Green Kitchen Stories’) of deze kerstrecepten van Angela Lidon (‘Oh She Glows’). Liever inspiratie in het Nederlands opdoen? Ook de Groene Meisjes hebben een uitgebreide kerstdatabase. 

Weet waar je voor kiest
De kans is aanwezig dat wanneer anderen opmerken dat jij iets anders eet, dat ze vragen zullen stellen. Het is fijn als je op een rustige en geïnformeerde manier kan uitleggen waarom je jouw keuze gemaakt hebt. Daarnaast is het goed om de zaken goed voor jezelf op een rijtje te hebben omdat je het misschien lastig vindt om aan tafel te zitten met anderen die wel vlees/vis/zuivel/ei eten en jij dat eigenlijk ook nog wel lekker zou vinden (maar nu uit principe laat staan). Let wel, dat je het voor jezelf duidelijk hebt is belangrijk maar probeer dit niet (ongevraagd) op te dringen aan de rest van de tafel. De sleutel hier is: wederzijds respect! Iedereen maakt zijn eigen keuzes. 

Gezellig samenzijn
Kerst vieren – en andere sociale activiteiten – is meer dan eten en drinken. Het belangrijkste is uiteindelijk het samenzijn, en de gezelligheid. Je kunt niet meer doen dan op een positieve manier jouw levensstijl uitdragen. 

De laatste blog over veganisme

Dit was voorlopig het laatste artikel van mijn serie over veganisme. Ik hoop hiermee geïnformeerd en geïnspireerd te hebben! Nog een belangrijk punt: het is niet ‘alles of niets’ met veganisme. Spreekt het je aan, maar vind je veganisme (nog) te extreem? Focus je dan op kleine stapjes. Elke keuze die je maakt, maakt verschil. Je kunt ook een positieve impact hebben door je al bewuster te worden en te minderen met vlees, vis, zuivel of eieren. Wat dacht je van een ‘veganistische vrijdag’ als de nieuwe ‘meatless monday’? Probeer het eens! 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief