De supermarkt Sainsbury in het Britse Cannock gaat van het nationale stroomnet af. Het is de eerste winkel van de supermarktketen in Engeland die in de toekomst op voedselafval energie aangedreven zal zijn. Sainsbury’s duurzaamheidsdirecteur Paul Crewe: “Het dumpen van voedselafval in een vuilnisbelt kost 150 pond per ton. Het omzetten van voedsel in energie als alternatief is significant goedkoper.”

De energie wordt opgewekt uit afvalvoedsel van de supermarktketen zelf. Door vergisting van het voedsel wekt Sainsbury nu al genoeg energie op om 2.500 huishoudens jaarlijks van elektriciteit te voorzien. Bij recyclebedrijf Biffa, in de buurt van Cannock, wordt het vergiste voedsel omgezet tot bio-methaangas. Dat gaat rechtstreeks naar de supermarkt.

Sainsbury is één van de koplopers in het Britse duurzaamheidslandschap. Dezelfde vrachtwagens die de 1.200 Sainsburywinkels in Engeland van voedsel voorzien halen ook het afval op.  Al het afval wordt gerecyclet.

Alleen van het voedsel dat niet geschikt is voor voedselbanken, wordt bio-methaangas gemaakt. Volgens de Britse overheid is het gebruik van vergisting als energiebron “de beste duurzame optie die er momenteel is” om voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding: shoehorn99

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief