Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De supermarkt Sainsbury in het Britse Cannock gaat van het nationale stroomnet af. Het is de eerste winkel van de supermarktketen in Engeland die in de toekomst op voedselafval energie aangedreven zal zijn. Sainsbury’s duurzaamheidsdirecteur Paul Crewe: “Het dumpen van voedselafval in een vuilnisbelt kost 150 pond per ton. Het omzetten van voedsel in energie als alternatief is significant goedkoper.”

De energie wordt opgewekt uit afvalvoedsel van de supermarktketen zelf. Door vergisting van het voedsel wekt Sainsbury nu al genoeg energie op om 2.500 huishoudens jaarlijks van elektriciteit te voorzien. Bij recyclebedrijf Biffa, in de buurt van Cannock, wordt het vergiste voedsel omgezet tot bio-methaangas. Dat gaat rechtstreeks naar de supermarkt.

Sainsbury is één van de koplopers in het Britse duurzaamheidslandschap. Dezelfde vrachtwagens die de 1.200 Sainsburywinkels in Engeland van voedsel voorzien halen ook het afval op.  Al het afval wordt gerecyclet.

Alleen van het voedsel dat niet geschikt is voor voedselbanken, wordt bio-methaangas gemaakt. Volgens de Britse overheid is het gebruik van vergisting als energiebron “de beste duurzame optie die er momenteel is” om voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding: shoehorn99

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief