Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Wereldwijd zijn er twee chocoladedagen: 7 juli en 13 september, vandaag dus. Op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd. 13 september is de geboortedag van Milton S. Hershey, ja, die van de Amerikaanse chocolaatjes. Hij was een Amerikaanse banketbakker en filantroop, maar ook de oprichter van de Hersey Chocolate Company. De Amerikaanse Nationale Banketbakkers Association heeft daarom besloten om 13 september om te dopen tot dé Internationale Chocolade Dag. Eigenlijk vieren we vandaag dus de Amerikaanse Dag van de chocolade, maar waarom één keer vieren als het ook twee keer kan? 

Gezond

We worden er schijnbaar gelukkig van, vrouwen eten het met name eens per maand en we kunnen er ons blijkbaar beter door concentreren. Vooral pure chocolade is gezond, maar waarom? Dit hebben we te danken aan de cacaoboon. Deze is rijk aan antioxidanten, waarvan chocolade er meer bevat dan bijvoorbeeld groene thee en blauwe bessen. Deze antioxidanten bevinden zich vooral in rauwe chocolade. Pure chocolade is gezonder dan witte en melkchocolade, want hoe puurder de chocolade en hoe hoger het cacaogehalte, hoe beter. In pure chocolade zit tenminste 54 procent cacao, maar je hebt ze ook van wel 87 procent. Duits onderzoek raadt aan om niet meer dan 200 gram pure chocolade (met 82 procent cacao) per week te eten om de positieve effecten ervan te ondervinden:

  • Chocolade is goed voor je gezondheid, omdat het veel vitamines en mineralen bevat. Om een hele reeks op te noemen: je goede cholesterol stijgt, je bloedvaten verwijden wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint, het risico op Diabetes 2 kan verkleinen, het is goed voor je huid, het verhoogt je weerstand, versteviging van je botten en gebit en het blijkt goed te zijn voor de hersenen.
  • Chocolade helpt je afvallen. Wanneer je elke ochtend een klein blokje pure rauwe chocolade eet vermindert je eetlust door alle stofjes die het bevat. Ook bevat het nog eens vezels en gezonde vetten.
  • Chocolade helpt je ontspannen. Door het eten van een kleine hoeveelheid pure chocolade iedere dag, nemen de hoeveelheden stresshormonen af.
  • Chocolade zorgt voor een beter humeur, meer energie en minder stress. Door het eten van chocolade wordt de aanmaak van opwekkende stofjes in de hersenen gestimuleerd, zoals endorfine en dopamine. Dopamine zorgt ook voor een hoger libido, met name voor mannen.

Allen aan de chocolade dus! Maar wel met mate. Houd een maximum aan van ongeveer twintig gram per persoon per dag (voor een volwassene). 
Cacao wordt overigens wel steeds schaarser. Gelukkig is er een alternatief in de maak: mango’s als nieuwe chocolade.

Chocoladefestival

Voor alle chocoladeliefhebbers: op zondag 25 september wordt in Zutphen het Chocoladefestival gehouden. Daar kun je tussen 12.00 en 17.00 uur genieten van chocoladekunst, beeldhouwen met chocolade, Hollandse chocoladespelen, chocolade tattoos, muziek in choco-thema en natuurlijk is er ook genoeg chocolade om zelf van te genieten.

Ondanks deze ode aan chocolade, moet hier toch aan toegevoegd worden dat cacaoboeren nog steeds veel te weinig betaald krijgen voor hun oogst. Als consumenten moeten we erop blijven hameren dat boeren en betere prijs krijgen. Dus als we dan toch aan de chocolade gaan, kies dan meteen even voor een duurzame reep. Zie voor meer info over het OneWorld artikel 'Fairtrade chocola is een pleister op een kapot systeem'.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief