Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ze verbouwen de op een na duurste specerij. Toch zijn de vanille producerende boeren zo arm, dat ze niet genoeg eten kunnen kopen. Dat meldt de non-profit organisatie Fairfood vandaag.

De organisatie maakt zich ernstige zorgen om het lot van de 80.000 hongerige vanilleboeren van Madagascar, die grotendeels onder de armoedegrens van 1 dollar per dag leven. Die armoede zou volgens hen niet hoeven bestaan: het land is de grootste exporteur van de dure en bovendien meest gebruikte specerij ter wereld. “Terwijl wij van vanillecake, vanille-ijs en chocola genieten, kunnen de boeren zich niets veroorloven. Ze verdienen een betere prijs voor hun waar”, zegt Anselm Iwundu, de directeur van Fairfood International.

De oneerlijke prijzen ontstaan door het gebrek aan macht van de kleinschalige boeren. De boertjes zijn afhankelijk van 6000 tussenhandelaren en daarnaast van 33 grote exportbedrijven. Kleine boeren hebben bovendien geen inzicht in wat ze voor hun waar kunnen krijgen.

Fairfood doet een beroep op de bedrijven die vanille gebruiken in hun producten. Zij hebben volgens de organisatie wel macht, en kunnen de levens van de boeren verbeteren door hun inkoopbeleid aan te passen.

Lees het volledige rapport van Fairfood hier

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief