Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op Damn Food Waste, het jaarlijkse evenement tegen voedselverspilling, maakten good foodinitiatieven zoals Kromkommer, Youth Food Movement Rotterdam en Instock een vrolijke vuist tegen food waste. Dat is nodig, Want nog steeds belandt 30 procent van al het voedsel wereldwijd in de vuilnisbak. 

De Cook-off voor het Chefs ManifestFoto: Jelmer Jeuring

Chefs Manifest
Nieuw dit jaar was het Chefs Manifest dat voor en aan chefs werd aangeboden. Dit omdat ook in de horeca nog veel te veel eten wordt weggegooid. Tijdens de Cook-Off (zie foto links) namen chefs het tegen elkaar op om van overrijpe ingrediënten de lekkerste gerechten te maken. Televisiechef Pierre Wind en honderd andere koks hebben de verklaring ondertekend in de hoop dat nog vele chefs volgen. (Sta jij ook in de horecakeuken en wil jij de hoeveelheid eten dat wordt weggegooid verminderen? Teken dan hier het manifest.

Op Plein 1940 in Rotterdam was er heel wat te leren en te proeven om je restjes nieuw leven in te blazen. De overgebleven soepgroenten kregen in doggybags een volgend thuis. BroodNodig deelde zakjes oude broodkruimels uit waarmee je weer een nieuw brood kan bakken. Restaurant Dertien deelde haar thirteen trash spices: gedroogde en gevijzelde groente- en fruitschillen waarmee je je maaltje smakelijk kruidt. Collectief Cateringa en Kompanen lieten zien hoe je van overrijpe mango's en taaie aardappels de lekkerste jam en sambal maakt. 

Wormenhotels
Ook FoodGuerrilla en Le Compostier stalen de show met een workshop wormenhotels bouwen. Want, wormen lusten de schillen en klokhuizen rauw en maken er een hypervruchtbare compost van die weer als vruchtbare bodem dient voor de nieuwe seizoensgroenten.

Kon je er gisteren niet bij zijn, maar wil jij ook je eigen kleine keukenkringloop sluiten? Lees hier alle tips en tricks om je eigen wormenhotel te bouwen. Voor het mooiste bouwerk wordt een dinerbon voor twee van €250,- bij Michelinrestaurant Vermeer uitgeloofd. 

[[{“fid”:”37483″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Over de auteur

Lavinia Steinfort is programmamaker en journalist bij OneWorld en freelance onderzoeker voor het Transnational Institute.  
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief