Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met ongeveer 250.000 luisteraars verspreid over een twaalftal dorpen in de landbouwregio Bundelkhand wil de radiozender een stem geven aan een van de zwaarst getroffen Indiase gemeenschappen als het gaat om extreme weersomstandigheden.

Extreem weer
Het merendeel van de 18,3 miljoen inwoners van deze regio is boer. Vorig jaar verloren de meeste agrariërs de helft van hun wintergewassen als gevolg van onverwachte, hevige regenbuien. Het extreme weer maakt van het bedrijven van landbouw een nachtmerrie in dit deel van de wereld.

Voor de luisteraars is het een reddingsboei geworden

Eerder dit jaar hebben tal van uitgehongerde boeren, die zich tot over hun oren in de schulden hadden gestoken, de handdoek geworpen. Het slechte weer, miserabele oogsten, en het gevoel dat ze door de overheid in de steek worden gelaten, deed hen de das om. In deze harde realiteit kan iets eenvoudig als een radiozender een verschil maken. Voor de luisteraars die er dagelijks op afstemmen, is het een soort reddingsboei geworden.

Eigen dialect
Volgens Naheda Yusuf van de NGO Development Alternatives in Delhi, die Radio Bundelkhand hielp lanceren in 2008, is 99 procent van de luisteraars boeren. De regio heeft een eigen cultuur, dialect en eigen tradities. "Het is radio gemaakt door en voor de mensen van deze regio. Het verbindt hen door het Bundeli-dialect, en verschaft informatie over zaken die hen aanbelangen", legt Yusuf uit.

Driekwart van de programma's gaan over landbouw, zoals landbouwtechnieken, manieren om ongedierte onder controle te houden, marktprijzen, weersvoorspellingen en updates over de klimaatverandering. Een deel van de informatie komt van de overheid, bijvoorbeeld van de departementen landbouw en meteorologie, maar het merendeel is afkomstig van zes reporters die rechtstreeks met de gemeenschap praten en het nieuws en de opinies verzamelen die relevant zijn voor hun luisteraars.

We bespreken het aanplanten van bomen, zodat overtollig water nog gebruikt kan worden

Een van de twee producers, Gauri Sharma, zegt dat ze thema's behandelen zoals toegang tot water, ontbossing en zonne-energie. "We bespreken het aanplanten van bomen rond de boerderijen, zodat overtollig water van irrigatiepompen nog gebruikt kan worden. En we doen aan bewustmaking over hernieuwbare energie."

Beter dan televisie of krant
Het publiek reageert bemoedigend, voegt ze eraan toe. Vooral de jeugd belt en schrijft naar de radiozender. In zijn brief bijvoorbeeld vertelt een 18-jarige boer uit Tafarian dat hij 22 fruitbomen rond zijn boerderij heeft geplant, niet langer polyetheen gebruikt en nu wormen inzet om te composteren – allemaal zaken die hij op de radio heeft gehoord. Een andere luisteraar, Jayanti Bai uit Vaswan, zegt dat de radiozender letterlijk haar gewas heeft gered. "De bladeren van mijn okra werden geel. Toen ik hoorde over een bestrijdingsmiddel heb ik dat op de bladeren gesproeid. Het heeft me gered."

Ze wil – als ze genoeg geld bij elkaar kan sparen – een radio kopen voor de hele gemeenschap, om aan een boom te bevestigen zodat de vrouwen in de buurt samen kunnen luisteren. In een regio waar de stroom 8 à 10 uur per dag uitvalt, en waar slechts 48 procent van de vrouwen en iets meer dan 70 procent van de mannen geletterd zijn, is radio een veel betere optie dan televisie of kranten.

Foto: cc
[[{“fid”:”37767″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief