Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
Noorwegen kende in 2016 aan Statoil, Chevron en elf andere bedrijven vergunningen toe om verkennende boringen uit te voeren in het noordpoolgebied. In oktober spanden Greenpeace en enkele Noorse organisaties een proces tegen dat besluit aan.
Volgens de organisaties bedreigen de vergunningen het grondwettelijke recht van de Noren op een gezond milieu. Advocaten van de Noorse overheid noemden het proces een publiciteitsstunt, en wezen op het risico van banenverlies.
Afgelopen week werd uitspraak gedaan: de rechtbank in Oslo acht de vergunningen niet in strijd met de Noorse grondwet. De milieuschade is beperkt, oordeelde de rechtbank, en er zijn voldoende ingrepen om schade te beperken. Beide organisaties moeten de gerechtskosten van de overheid betalen – zo’n 60.000 euro.

Recht op gezond milieu

Toch zijn de organisaties niet helemaal teleurgesteld. Het hof erkende in het vonnis immers dat het recht op een gezond milieu beschermd is onder de Noorse grondwet, en dat de overheid dat recht moet verdedigen. “De eis tot onmiddellijke actie tegen de klimaatverandering mag dan genegeerd zijn door de Noorse regering en de rechtbank, ze is gehoord door miljoenen mensen over de hele wereld die de Noordpool willen beschermen”, zegt Truls Gulowsen van Greenpeace Noorwegen.

“Deze beslissing kan dienen om het draaiboek te verfijnen dat overal gebruikt wordt door mensen die hun regeringen voor de rechtbank dagen om hun basisrecht op een gezond milieu te beschermen.”

“We hebben aangetoond dat de Noorse grondwet toekomstige generaties het recht geeft op een veilig en gezond milieu”, zegt ook Ingrid Skjoldvær van de Noorse jeugdorganisatie Natur og Ungdom (Natuur en Jeugd) . “We zien dit als een belangrijke stap om het milieu beter te beschermen, inspiratie voor jongeren over de hele wereld.”

3626697_300x300

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief