Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Nigeriaanse rechtbank heeft Shell en het Italiaanse ENI opgedragen de licentie voor olieveld 245 terug te geven aan de regering terwijl het onderzoek van anti-corruptieagentschap EFCC plaatsvindt. OPL 245 is al jarenlang onderwerp van conflict. In 2011 kregen de twee oliegiganten in een omstreden deal de licentie van het zeer lucratieve olieveld in handen. Eind december maakte de openbaar aanklager in Milaan bekend dertien hoofdrolspelers, waaronder Shell, te vervolgen voor de deal. In het Nigeriaanse onderzoek zijn tot nu toe alleen Nigerianen aangeklaagd.

De teruggave van de licentie is een overwinning voor het Nigeriaanse volk. Olieveld 245 bevat een kwart van alle (tot nu toe) bekende oliereserves van Nigeria. Het gaat om 9,23 miljard vaten, genoeg om het hele continent zeven jaar van energie te voorzien. Het veld bevindt zich op zee en is daarmee minder gevoelig voor sabotage dan olievelden op land. 

Britse rechtbank
Maar er was deze week ook slecht nieuws voor het Nigeriaanse volk. Een Britse rechtbank besliste dat Nigeriaanse gedupeerden van olielekkages het moederconcern niet in Groot-Brittannie kunnen aanklagen. "Op basis van de status quo van de wet, zullen naar mijn mening zulke claims tegen RDS (Royal Dutch Shell, ES) falen", schreef de rechtbank. 

Die uitspraak is in strijd met een uitspraak van de Nederlandse rechtbank, die in 2015 besliste dat vier gedupeerde boeren uit de Ogoni-streek Shell wel in een ander land dan waar de vervuiling had plaatsgevonden voor de rechter konden krijgen. Het moederbedrijf zou belang kunnen hebben bij het voorkomen van olievervuiling, oordeelde de Nederlandse rechtbank toen. 

Joe Westby, campagnevoerder van Amnesty International, hekelt de Britse uitspraak. "Als dit standhoudt, heeft de Britse rechtbank aan Britse multinationals volledige vrijheid gegeven om overzees mensenrechten te schenden."

In 2015 kwam het al eens bijna tot een rechtszaak in Groot-Brittannie. Toen klaagden 15.000 bewoners van het dorpje Bodo Shell aan in een groepszaak. Er werd toen voor 55 miljoen pond geschikt

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief