Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Koraalriffen gaan wereldwijd hard achteruit, onder meer door vervuiling en de klimaatverandering. Er bestaan technieken om beschadigde riffen te herstellen, maar daarvoor moeten duikers de koralen handmatig aanplanten. Dat is een bijzonder tijdrovend werk dat het tempo van vernieling met geen mogelijkheid kan bijhouden.

Wetenschappers van de internationale natuurorganisatie Secore slaagden erin een nieuwe methode te ontwikkelen die de koralen veel sneller en grootschaliger aanplant. Ze zaaien daarvoor speciaal ontwikkelde substraten die voorzien zijn van koraallarven.

“Als we de koralen op een betekenisvolle manier willen herstellen, moeten we nadenken over nieuwe methoden”, zegt Dirk Petersen, directeur van Secore. “Onze zaaitechniek is een veelbelovende stap, omdat we daarmee grote aantallen koralen over een groot gebied kunnen verspreiden tegen veel lagere kosten.”

Schaal

Het verschil is groot: tienduizend individuele koralen met de hand planten met de conventionele methoden kost honderden tot duizenden manuren. “Hetzelfde aantal koralen zaaien kan nu in minder dan vijftig manuren”, zegt Margeret Miller, die het onderzoek leidt. “Ook de materiaalkosten kunnen met bijna een derde verminderd worden. Dat biedt aanzienlijke voordelen voor herstellingswerkzaamheden in de toekomst.”

Een eerste test bleek veelbelovend: na twaalf maanden bleek meer dan de helft van de uitgezaaide units minimaal een levend koraal te bevatten.

Tetrapods

Veel heeft te maken met de vorm van de substraten, de zogenaamde ‘tetrapods’, ook bekend van de betonnen structuren waarmee zeedijken worden aangelegd. Door hun specifieke vorm kan het grootste deel zich binnen enkele weken in natuurlijke spleten hechten.

Dankzij de vorm van de tetrapods zijn de oppervlakken in allerlei richtingen georiënteerd, wat het overleven van de jonge koralen ten goede komt. Speciale spleten in de vorm beschermen de larven en gaan vroege concurrentie tegen.

Diversiteit

De wetenschappers kiezen voor een zo hoog mogelijke genetische diversiteit om de koralen zo weerbaar mogelijk te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals een hogere watertemperatuur en zuurgraad.

Het team werkt nu verder aan het optimaliseren van het design om de groei van de jonge koralen te verbeteren. De substraten zijn immers ook geliefd bij algen, die de jonge koralen snel kunnen verstikken. De wetenschappers onderzoeken nu of ander materiaal, zoals glas of keramiek, betere resultaten oplevert.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief