Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Milieu Centraal kwam deze week naar buiten met het bericht dat het beter is om een komkommer in plastic te verpakken, omdat je er uiteindelijk minder eten van weggooit. En dat terwijl 75 procent volgens van de consumenten vindt dat er minder verpakking om groente en fruit zou moeten. 

Ik vind dit soort onderzoeken altijd erg interessant. Het is namelijk gebaseerd op een aantal mogelijke tegenstrijdigheden.

Doen mensen wat ze zeggen?
Wat mij opvalt, is dat wat mensen zeggen niet overeenkomt met wat ze doen. Zelf heb ik het een keer getest bij een biologische winkel in Amersfoort waar we met Willem&Drees broccoli verkochten.

Iedere keer lijkt de verpakte te winnen

In ons houten schapje van drie kistjes had ik in het middelste kistje onverpakte broccoli en in het onderste kistje verpakte broccoli. Het was voor de consument dus makkelijker om de onverpakte broccoli te pakken. In de biologische winkel zou je verwachten dat consumenten ook voor het gewenste onverpakte product zouden gaan. Wat schetste mijn verbazing? Consumenten pakten allemaal de verpakte broccoli. Wij hebben daarna nog een paar van dit soort onderzoeken gedaan met aardbeien, aardappels, paprika’s. Iedere keer lijkt de verpakte te winnen.

Alleen: wanneer eet je komkommer uit Spanje? Als-ie niet in Nederland in het seizoen is

Het seizoen? 
Waarom zouden verpakkingen goed zijn voor het milieu? Omdat het beter beschermt en je er dus minder van weggooit. Het punt dat Milieu Centraal maakt over dat een komkommer uit Spanje uit een onverwarmde kas komt én dat de verpakking minder schade aan het milieu toebrengt dan het warm stoken van een kas, is juist. De houdbaarheid van een komkommer wordt verlengd als deze verpakt is. Alleen: wanneer eet je komkommer uit Spanje? Als-ie niet in Nederland in het seizoen is.

Als een product snel verkocht wordt, hoeft het niet verpakt te worden. Met lokaal geproduceerd eten is het zo dat de tijd tussen oogst en het moment van verkopen sterk verkort wordt. Hierdoor hoef je feitelijk minder te verpakken. Als je komkommers uit Nederland in het seizoen eet, zijn deze duurzamer dan de Spaanse. Dus niet verpakte komkommers uit het seizoen zijn toch het beste voor het milieu, mits deze snel worden verkocht en opgegeten.

Wil Milieu Centraal dat wij meer verpakking gaan gebruiken?

Wil Milieu Centraal dat wij meer verpakking gaan gebruiken? Of wil het laten zien dat komkommers uit Spanje duurzamer zijn? Volgens mij moeten we met het seizoen eten en proberen ketens korter te maken waardoor versheid ervoor zorgt dat verpakking niet nodig is.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief