Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De nieuwe proeffabriek is erop gericht om grondstoffen op een efficiënte manier uit de alg te halen. Revolutionair aan de nieuwe technologieën van TNO is dat in plaats van één bruikbare stof uit de alg te halen, wat tot nu toe gebruikelijk was, nu álle waardevolle ingrediënten kunnen worden geoogst. Nederland loopt hiermee op kop. De belangrijkste stoffen in de alg zijn eiwitten, oliën en koolhydraten. Vooral de taaie celwanden van de alg maken het een uitdaging om deze stoffen op een effectieve manier eruit te halen. Met de recente opening van VALORIE wordt een opstap gemaakt naar de opschaling van deze nieuwe technieken.

Algen eten
De opkomst van algen in ons eten lijkt toch echt te gaan gebeuren. Op dit moment zijn er in Nederland al enkele producten beschikbaar waarin algen zijn verwerkt. Lisette Kreischer, Mark Kulsdom en Sander de Jong timmeren bijvoorbeeld hard aan de weg om The Dutch Weed Burger, een 100% plantaardige hamburger, met zeewier (een type alg) als smaakmaker aan de man te brengen. Ook kun je algen al tegenkomen in je brood. In MeerbroodTM zit algenpoeder verwerkt om het brood te verrijken en om minder zout te hoeven gebruiken. Grondstoffen voor deze producten zijn ook van Nederlandse bodem. Nutress BV in Ochten produceert naast algen voor menselijke consumptie ook huisdiervoeding en visvoer.

Zelf aan de alg?
Als je zelf aan de slag wilt gaan met algen, biedt Wageningen University hulp. Op hun website staat een handleiding hoe je zelf je eigen natte moestuin kunt aanleggen. Er is ook ondersteuning voor scholieren die hun profielwerkstuk over algen willen houden. En als je wilt weten wat je met je opbrengst kunt doen: zeewierkookboeken zijn ook al beschikbaar!

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief