Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Iedereen houdt van de bij en de initiatieven om de achteruitgang van de wilde bij (de helft van de 358 soorten is bedreigd) te stoppen buitelen daarom ook over elkaar heen. Nederland Zoemt, The Pollinators (‘Meer zaad, meer stuifmeel, meer actie’), de Bee Foundation: allemaal zetten ze zich voor hetzelfde doel: een goede, gifvrije, omgeving met voldoende voedsel creëren voor honingbijen, wilde bijen en hommels zodat ze hun bestuivende werk kunnen blijven doen. ‘Ook jij kunt een bijdrage leveren’, luidt steevast de oproep.

Hier dan onze vijf Bee Essentials:

Stop tegelterreur

Vergroen je tuin. Mik die tegels eruit. Zaai of plant bloemen en planten, of leg een klaverrijk grasveldje aan. Daarmee help je niet alleen de bij, maar maak je je tuin ook klimaatbestendig. En no brainer dus.

Rode klaver

Laat duizend bloemen bloeien

Neem bijvriendelijke planten en zorg dat je het hele seizoen bloeiende planten hebt staan zodat ze van maart tot september bij je terecht kunnen. Bijvoorbeeld: krokussen en narcissen in het vroege voorjaar, hortensia voor het voorjaar, kamperfoelie en lavendel in de vroege zomer, en zonnebloem voor de late zomer. Van vlinderstruik, korenbloem en kruiden als tijm, rozemarijn en bieslook hebben de bijen langere tijd lol. Greenpeace, dat zich het lot van de bij heeft aangetrokken, tipt: hemelsleutel, muurpeper, bergamotplant, kattenkruid, herfstaster, blauwe knoop en zilverkaars.

Herfstaster

Zet natuurlijke vijanden in

Gebruik in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen een mengsel van groene zeep en spiritus tegen luizen. Of lok de koolmees bijvoorbeeld met speciaal voer (ze gaan heel goed op zonnepitten). Koolmezen zetten hun jonkies graag op een luizendieet.

koolmees

Kies een gifvrij tuincentrum

Let op bij welk tuincentrum je binnenstapt. Greenpeace voert af en toe steekproeven uit op het gifgehalte van planten in de grote tuincentra. Er worden nu nog nauwelijks sporen van neonicotinoïden aangetroffen, maar nog wel van andere bestrijdingsmiddelen tot aan in de EU illegale toe. De Intratuin-keten gaat het verst in zijn groene ambities: zij wil alle planten in 2020 gifvrij hebben.

Beter nog is met biologische zaden te werken (onder andere de befaamde De Bolster-zaden) of met planten van biologische kwekerijen want die zijn gegarandeerd gifvrij.

Eet biologisch

Misschien wel de beste actie die je als bijenvriend kunt ondernemen, is biologische groente, fruit, zuivel en (voor de verstokte carnivoor) vlees te kopen. Biologische akkerbouwers en veehouders gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast zorgen ze voor kruiden- en bloemrijke akkerlanden en weides waar bijen en hommels volledig aan hun trekken kunnen komen.

shutterstock_785177152

Of word imker

Ben je na die vijf stappen gegrepen door het bijenvirus, dan kun je nog de aanleg van speciale ‘bijenoases’ ondersteunen (via de Bee Foundation) of een wilde bijenplek in de buurt inrichten (via Nederland Zoemt). The Pollinators (de bestuivers) verspreiden speciale bijenmengsels om in een ‘zadenbom’ te stoppen en in de buurt te laten ontploffen.

 

5136390588_f1c664e1f2_b

Helemaal next level is zelf honingbijenvolken houden als imker. Na de Tweede Wereldoorlog waren er in Nederland 32.000 imkers actief, maar dat aantal kelderde in de decennia daarna tot 6500. Sinds het begin van dit decennium zit het aantal weer in de lift en daalt de gemiddelde leeftijd. Imkeren is hip geworden. Bedenk wel: hoe lief bijen ook lijken, echt aaibaar is een bijenvolk niet – zorg dus voor bedekkende kleding.

Bij

Hoe redden we de insecten?

De EU heeft drie neonicotinoïden verboden, maar daarmee is de bij nog niet gered.

Over de auteur

Redacteur

Hans Ariëns (1960) was de adjunct-hoofdredacteur van OneWorld sinds 2015. Daarvoor oefende hij met frisse tegenzin het hoofdredacteurschap …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief