Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De stelling is afkomstig uit een rapport van de Ellen MacArthur Foundation, dat werd gepresenteerd op het World Economic Forum in Davos. Daar bespraken politici, wetenschappers en bedrijven vanuit de hele wereld de toekomst van onze aarde.

In het rapport 'The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics' schat voormalig zeilster MacArthur dat er in 2050 rond de 150 miljoen ton plastic afval in de oceanen drijft. En dat is meer dan de hoeveel vis (in kilo's) die er tegen die tijd in zee rondzwemt. De voorspelling doet ze op basis van cijfers van het heden en uit het verleden.

Maar dat is veel te voorbarig, zo stelt NRC Next vandaag. De krant raapte zelf de cijfers bijeen en legde de bewering voor aan een wetenschapper van de Universiteit van Wageningen. De conclusie: de cijfers over de huidige hoeveelheid plastic in zee zijn niet goed onderbouwd en een voorspelling is puur nattevingerwerk. En zelfs als de aannames die MacArthur wel kloppen, zo stelt de krant tot slot, is het aantal kilo's plastic nog altijd minder dan het gewicht van alle vissen in zee.

Lees hier de hele factchecking van het NRC Next.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief