Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Voor hun studie onderzochten de wetenschappers het stroomgebied van New Forest, stroomopwaarts van de stad Brockenhurst in Groot-Brittannië. Ze wilden nagaan hoe het strategisch aanplanten van bomen de piekhoogte van het overstromingswater kan beïnvloeden in de lager gelegen gebieden.

Watermanagement

“Uit ons onderzoek blijkt dat het strategisch aanplanten van bomen het risico op overstromingen vermindert”, zegt Simon Dixon van het Instituut voor Bosonderzoek aan de universiteit van Birmingham en hoofdauteur van de studie.

Door bomen aan te planten op de oever van een rivier over een afstand van ongeveer een vierde van de totale lengte van de rivier, kan de hoogte van het overstromingswater tot 20 procent verminderen. Naarmate de bomen groter en ouder worden, zal de hoeveelheid water die ze vasthouden nog toenemen.

Het resultaat toont aan dat goed watermanagement vaak niet erg ver gezocht moet worden, zegt co-auteur David Sear van de universiteit van Southampton. “Natuurlijke processen zoals het aanplanten van bomen en het beheer van bestaande bossen is vaak voldoende om aan risicoreductie te doen”.

Het onderzoek is verschenen in het vakblad Earth Surfaces Processes and Landforms.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief