Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Lokaal geproduceerd voedsel wint terrein. Steeds meer restaurants kloppen zich op de borst met lokale lekkernijen, van Friese oplegkaas tot vers gevangen paling uit het IJ. Stadse voedselvoorlopers verenigen zich in een foodcoöperatie om streekproducten in bulk in te kopen of nemen een groenteabonnement bij hun lokale boer.

Allemaal onder het motto: lokaal eten is beter. Want: je eet netjes met de seizoenen mee zonder schuld te hebben aan de enorme hoeveelheid voedselkilometers die in ons dagelijkse voedselsysteem zijn gekropen. De zogenoemde 'locavore' verzet zich vooral tegen het verslepen van vrachten tomaten van ver naar hier – met alle CO2 uitstoot die daarbij hoort.

Vies busje
Maar daar heeft de locavore het tot nu toe nog vaak mis. Eten van om de hoek is vaak minder duurzaam dan gedacht. Voor die kleine lokale boeren en telers is er nog geen efficiënt logistiek systeem, met grote overslagpunten en zuinige containervrachtwagens. Francesca Miazzo deed onderzoek naar transportstromen voor het onderzoeksbureau voor duurzame steden CITIES: “Kleine boeren gaan allemaal apart met hun eigen busje de stad in.” En juist dat ritje van vijftien kilometer kost volgens Amerikaans onderzoek per pond sperziebonen of sla relatief veel uitstoot.

Willem Treep, die de lokale voedselhandel Willem en Drees in het leven riep, merkt op dat een van zijn grootste struikelblokken het vervoer blijft. “De grote transportstromen zijn zo efficiënt dat je daar bijna niet tegenop kunt.”

[[{“fid”:”29554″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Driewieler
Er is hoop. Schoon lokaal vervoer maakt een opmars. Een nieuwste telg is het Amsterdamse Foodlogica, die met zonne-energie geladen trikes eten schoon de stad in gaan fietsen.  Zij concentreren zich op de ‘The last foodmile’, omdat dat laatste stukje export de stad het meeste vervuilt en verstopt. Strateeg van het project Miazzo wil de ‘hoestende en verkouden’ stedelingen een transportsysteem van hun duurzame groenteboxen en verantwoorde kaasjes bieden dat de stad 'leefbaar houdt'.  

Foodlogica werkt met een systeem van trikes dat volledig ‘offgrid’ functioneert. De trikes laden op in containers die worden gevoed door zonne-energie. “Ik vind het interessant om te zien dat juist in de bewuste hoek er nog vervuilend vervoerd wordt. Boeren doen er alles aan om goed met aarde en lucht om te gaan. Maar aan het transport wordt vervolgens niet gedacht.”  Met de hoge frequentie van hun busjestransport worden de pogingen van de hoeders van natuurlijke biodiversiteit alsnog teniet gedaan. “Wie in 2014 innoveert, moet aan alle schakels in zijn productie denken.”

Het doel is vooralsnog vooral om vervuilend transport binnen de stad uit te bannen. De fietsen halen bij een groothandel of opslagpunt op en kunnen dan tot vijftig kilometer binnen het centrum afleggen. Met een prijs van 3 euro vijftig per bezorging kan FoodLogica volgens Miazzo concurreren met andere vervoersbedrijven. De trikes zelf kunnen driehonderd kilo (inclusief de fietser) per keer vervoeren. 

Alhoewel het smart city-project (waarbij de stad Amsterdam zich met behulp van bedrijven en onderzoekers transformeert tot 'slimme stad') geinteresseerd is in FoodLogica, krijgt het project nog geen steun van de gemeente. "We hebben een subsidie aangevraagd bij een fonds voor schoon transport. Die kregen we niet, omdat het fonds alleen vervoer met auto's ondersteunde."

Over de auteur

Chef Magazine

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief