Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Kunstboom of een echte?

Met kerst zorgt een kerstboom in huis voor sfeer. De keuze tussen een kunstboom of een echte boom is een lastige. De gevolgen voor het milieu zijn per boom verschillend. Voor het maken van een kunstboom is bijvoorbeeld aardolie nodig. En het transport van de bomen uit China, of een ander land waar ze worden gemaakt, kost ook energie. Maar als je heel lang met je kunstboom doet – minimaal tien jaar – vallen die nadelen weg.

Want een echte boom heeft voordat hij in je huiskamer een lekkere dennennaaldengeur staat af te geven, ook al de nodige energie verbruikt. Een kerstboom in de groei heeft onder meer kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig en is pas na zes jaar groot genoeg om je woonkamer op te fleuren. Hoewel sommige mensen nog een dappere poging ondernemen om hun boom met kluit in de tuin te poten, overleven die bomen het vaak niet. De meeste bomen worden dan ook maar een keer gebruikt.

Als je dan toch een echte boom neemt, kies dan voor een zogenaamde statiegeldboom,” adviseert Hans van Dijk van Milieu Centraal. “Deze bomen huur je voor de feestdagen en in januari breng je hem weer terug naar het uitgiftepunt die de boom weer voor een jaar de grond in zet. Let er wel op dat je de boom genoeg water geeft, dan is de kans groter dat hij het verblijf binnenshuis heelhuids doorstaat.” Er kan overigens ook een nadeel aan deze ‘adoptiebomen’ zitten. “Er zijn nog maar vier uitgiftepunten, dus als je in Groningen woont en je moet helemaal naar Utrecht rijden om je boom te brengen en te halen, dan is dat niet echt milieuvriendelijk meer.”

Meer info bij: www.adopteereenkerstboom.nl, www.duurzaameindhoven.nl

Licht in de duisternis

In de boom horen ook gezellige lichtjes. Sommige mensen houden er zo van dat ze hun huis van buiten helemaal optuigen met verlichte kerstmannen die in een slee door rendieren worden voortgetrokken. Maak je die figuren van lichtslangen en laat je de verlichting drie weken lang continu branden, dan verbruik je met die uitbundige kerstverlichting al gauw voor bijna 160 euro aan extra elektriciteit.

Dit is goed voor bijna 450 kg CO2: evenveel uitstoot als vier jaar lang de wasmachine laten draaien in een gemiddeld huishouden. Kies je echter voor zuinige ledlampjes en laat je die beperkt branden dan ben je ongeveer 17 euro kwijt. Dat is 47 kilo CO2, wat gelijk staat aan een halfjaartje de wasmachine gebruiken.

Groen koken

Wie zo min mogelijk het milieu wil belasten, hoeft met de feestdagen niet op een houtje te bijten. Er zijn een paar hoofdregels waar je je aan kunt houden als je een klimaatvriendelijk kerstdiner op tafel wilt zetten. Allereerst maakt het veel verschil uit of je wel of geen vlees en zuivel op het menu zet. Voordat een stukje vlees op je bord ligt, heeft het al flink wat energie verbruikt. Dat je die kerstkalkoen eerst zelf hebt gehaald, in de koelkast bewaard en twee uur in de oven hebt gezet, kost maar iets van 15 procent van het totale energieverbruik van het dier.

Het meeste energieverbruik, 85 procent, gaat zitten in het verbouwen van veevoer, het transport daarvan, het houden van de dieren en het veetransport. Door een paar keer per week vlees te laten staan en vegetarisch te eten bespaar je dus energie. Als je met kerst dan toch graag een lekker stuk vlees wilt serveren dan maakt het verschil of je voor rundvlees, varkensvlees of gevogelte kiest. Rundvlees is het meest belastend, gevogelte het minst.

Hou verder bij de keuze van je groente rekening met het seizoen. De ‘seizoensgroenten’ zijn meestal in de buurt verbouwd en dat scheelt weer de nodige air miles. Op dit moment zijn bijvoorbeeld winterwortelen, bietjes en bleekselderij in het seizoen.

Een andere maar erg belangrijke regel voor klimaatvriendelijke lekkerbekken, is: koop op maat. “Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon 55 kilo eetbaar voedsel weg,” weet Hans van Dijk van Milieu Centraal. “Afgezien van dat dat zonde is, gooi je zo ook een hoop energie weg. Dus hou met boodschappen doen rekening met de juiste hoeveelheden en mocht je iets overhouden, vries het dan in en eet het later op.”

Kerstkoffie

Na een vijfgangen kerstdiner is het natuurlijk heerlijk om even uit te buiken met een lekker kopje koffie. Zijn al die pads en aluminium koffiecupjes die tegenwoordig zo populair zijn eigenlijk goed voor het milieu? “Op zich is het milieuvriendelijk dat je met een koffiepadapparaat op maat een kopje koffie zet,” zegt Van Dijk.

“Maar als je met een koffiepadapparaat een hele pot koffie zet dan kost dat 2,5 keer zoveel energie als met een ouderwets koffiezetapparaat. Zet daarmee niet teveel koffie en doe de koffie als het apparaat klaar is in een thermoskan want het warmhoudplaatje verbruikt ook veel energie.” De zogenaamde pads zijn milieuvriendelijker dan aluminiumcupjes. Eenderde van het aluminium kan gerecycled worden, tweederde belandt op de afvalhoop.

Kerstcadeaus

Op dit moment vliegen gameconsoles zoals de Xbox, Playstation of Wii de winkels uit. Leuk zo met het koude weer om thuis een spelletje te spelen, maar de gameconsoles zijn echte energievreters, zo blijkt uit onderzoek van de Natural Resources Defense Council en Ecos Consulting. Gelukkig vormt het verbruik in actieve modus niet het grootste probleem.

De consoles verbruiken vooral veel stroom omdat ze vaak aan blijven staan als ze niet gebruikt worden. De onderzoekers berekenden dat het energieverbruik van de gameconsoles in slaapstand oploopt tot één miljard dollar aan elektriciteit per jaar. Dus ben je uitgespeeld met je kerstcadeau zet hem dan uit.

Wintersporten?

Veel skiliefhebbers grijpen de kerstvakantie aan om even een weekje lekker op de lange latten te staan. Maar ja, daarna is het in het voorjaar ook wel weer leuk om op stedentrip te gaan en in de zomervakantie wil je natuurlijk ook niet thuisblijven. Al die vakanties bij elkaar tikken flink aan. Vervoer is nou eenmaal een flinke energieslurper. Een ritje heen en terug naar Zuid-Frankrijk kost bijna 450 kg CO2.

“Als je met vakantie gaat, ga dan liever een keer lang, dan drie of vier keer per jaar,” adviseert van Dijk. “En kijk of er dichtbij huis geen alternatieven zijn.” Wat vervoer betreft wint de touringcar het als het gaat om de minste hoeveelheid energie per persoon per kilometer. Op de tweede plaats komt de trein, de auto volgt daarna en het vliegtuig is het meest milieuonvriendelijk.

Knallend uiteinde

Vuurwerk afsteken maakt het inluiden van het nieuwe jaar altijd extra feestelijk. Maar zijn al die gillende keukenmeiden en Stalinorgels eigenlijk wel goed voor het milieu? “Vuurwerk zorgt vooral voor luchtvervuiling,” zegt Hans van Dijk van Milieu Centraal. “Oud en Nieuw zorgt voor 0,5 procent van de jaarlijkse fijnstofuitstoot.” De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door siervuurwerk. Knalvuurwerk zorgt weliswaar voor geluidsoverlast maar wel voor minder luchtvervuiling.

OneWorld – goed

OneWorld

Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief