De productie van smartphones heeft in de afgelopen tien jaar grote gevolgen voor het milieu gehad, zo stelt Greenpeace in een nieuw rapport. De milieuorganisatie pleit voor apparaten die langer meegaan.

Sinds 2007 zijn ongeveer 7,1 miljard smartphones geproduceerd. Daarvoor is een hoeveelheid energie gebruikt die ongeveer vergelijkbaar is met het jaarlijkse verbruik van India. De apparaten leveren ook een grote bijdrage aan de hoeveelheid elektronisch afval.

Alleen al in 2014 leverden kleine it-producten zoals telefoons volgens de The Global E-Waste Monitor van de Verenigde Naties 3 miljoen ton afval op. Minder dan 16 procent van alle elektronisch afval wordt gerecycleerd.

Circulair

“Als alle smartphones die in de afgelopen tien jaar geproduceerd zijn, nog werkten, zouden er genoeg zijn voor ieder mens op aarde”, zegt Elizabeth Jardim van Greenpeace USA. “Consumenten worden gestimuleerd hun modellen vaak te vernieuwen. Een apparaat wordt gemiddeld twee jaar gebruikt.”

Als gekeken wordt naar alle energie en materialen die gebruikt worden voor de productie van de smartphones, zijn volgens Greenpeace de korte levensduur en lage recyclegraad onacceptabel. “Het kan niet op deze manier doorgaan. We hebben apparaten nodig die langer meegaan. Uiteindelijk zullen bedrijven een nieuw, circulair productiemodel moeten omarmen.”

Naar verwachting zullen in 2020 6,1 miljard mensen een smartphone bezitten. Dat is ongeveer 70 procent van de wereldbevolking.

Foto: Sascha Pohflepp

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier