Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op verschillende plekken in de wereld zien we steeds ernstiger wateroverlast. Terwijl het aantal slachtoffers van de modderstromen in Sierra Leone nog ongewis is, wordt Texas getroffen door een enorme hoeveelheid regen als gevolg van de orkaan Harvey. De afgelopen dagen hebben ook grote delen van Noord-India, Nepal en Bangladesh te maken met ernstige overstromingen. Zware regenval is met name voor de overbevolkte stad Mumbai een groot probleem.

Het water kan niet weg

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Indiase stad wordt getroffen door extreme wateroverlast. Slikken, grazige moerassen, overstromingsgebieden en mangroves die Mumbai oorspronkelijk beschermden tegen de grote hoeveelheden water tijdens de moesson zijn getransformeerd in industrieterreinen. Grote hoeveelheden vuilnis verstoppen de waterafvoer van de stad.

Slachtoffers en economische schade

Overstromingen zorgen nu voor enorme economische schade en eisen mensenlevens. Om dit terug te dringen is een herstel van draslanden en overstromingsgebieden nodig. Ook zal de stad baat hebben bij een beter afvalrecycling en ontwateringssysteem.

Ondanks de gevolgen van de overstromingen blijft de druk om te bouwen hoog. Grond is in de omgeving van Mumbai schaars, dus wordt alle grond zo productief mogelijk gebruikt. In een steeds nattere toekomst lijkt het echter verstandiger te kiezen voor het behoud van natuurgebieden met een waardevolle waterretentiefunctie dan te kiezen voor ongeremde economische ontwikkeling.

Over de auteur

Redactiestagiair

Nienke (1993) studeerde Latijns-Amerikastudies en schrijft graag over recycling, dierenwelzijn en onrechtvaardigheid.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief