Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Paniek

Het is duidelijk dat er op het ministerie van Milieu sprake is van paniek. Afgelopen maandag belegde de minister een persconferentie bijeen die hij vervolgens een uur voor de start afgelaste. Op de website van het ministerie verscheen een wonderlijke verklaring vol met fouten en in krakkemikkig Engels waarin links-neoliberale organisaties de schuld krijgen van het UNESCO-besluit. De links-liberale internationale pers werd verantwoordelijk gehouden voor het feit dat de Europese publieke opinie tegen het toch zo verstandige beleid van de minister is. De webpagina besloot met de optie om je eigen overheid op te roepen om met hulp van Poolse bosbouwers de natuur in je eigen land te redden. Dat laatste lijkt een gotspe als je bedenkt welke schade de Poolse bosbouwers de afgelopen maanden in het laatste laaglandoerbos van Europa hebben aangericht.

pozyskanie w nadleśnictwie Bialowieza

SZYSZKO WPROWADZA HARWESTERY PO DECYZJI UNESCO. CZEKAMY NA REAKCJĘ KOMISJI EUROPEJSKIEJ Aktywiści związani z Obóz dla Puszczy i Fundacja Dzika Polska Polska udokumentowali pracę harwesterów dzień po wydaniu przez UNESCO decyzji mówiącej o zaprzestaniu wycinek w starodrzewach. Prace miały miejsce w drzewostanach ponadstuletnych oddziału 338 nadleśnictwa Białowieża i trwały z wykorzystaniem pił do wczoraj. Po raz pierwszy wysłano do tego nadleśnictwa harwestery. To nadleśnictwo ze względu na aneks do PUL jest objęte postępowaniem ze strony Komisji, która oczekuje [1], że pozyskanie drewna w starodrzewach nadleśnictwa zostanie wstrzymane. Regularnie informujemy Komisję Europejką o łamaniu zakazów ujetych w planie zadań ochronnych Natura 2000, które zakazują wycinki starodrzewów. Liczymy na to, że w najbliższych dniach Komisja skieruje sprawę do Trybunału i zastosuje środki tymczasowe polegające na bezwględnym zakazie pozyskania drewna w starodrzewach. Na zdjęciach ślady po zaledwie kilku godzinach pracy harwestera.[1] http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1045_en.htm

Geplaatst door Fundacja Dzika Polska op Woensdag 12 juli 2017
Het effect van groot materieel op natte bospaden - Video: Stichting Wild Polen Bron: www.facebook.com

Snel kappen

In het oerbos zelf gaat de kap ondertussen in een steeds hoger tempo door. De boswachterijen lijken te beseffen dat deze praktijken geen lang leven is beschoren en kappen wat er te kappen valt. Zelfs tijdens de zware storm van eergisteren gingen de velmachines door. Bospaden worden volledig kapotgereden door het zware materieel. Zelfs nu het bos kletsnat is, blijft men doorwerken. Er staat voor de boswachterijen ook veel op het spel: de afgelopen periode hebben ze de juridische kaplimiet van 63 duizend kubieke meter hout tot 2021 uit het oude bosbeheersplan volledig opgebruikt. Ze hebben dat gedaan in de veronderstelling dat de gewijzigde kaplimiet van 188 duizend kubieke meter houdbaar zou zijn, en dat het in het kader van de letterzetterplaag gekapte hout daar geen onderdeel van zou uitmaken. Dat lijkt steeds onwaarschijnlijker te worden. Wanneer de gewijzigde limiet illegaal blijkt te zijn, dan kunnen de boswachterijen tot 2021 geen cent meer verdienen. Dat leidt waarschijnlijk tot hun opheffing. Niet vreemd dus dat de boswachterijen steeds nerveuzer worden.

Adam Bohdan van stichting Wild Polen die het protest in het bos organiseert, verzuchtte: “Het is een kwestie van tijd totdat alle activiteiten van de minister illegaal worden verklaard, maar ondertussen heeft hij enorm veel schade aangericht. De natuur zal honderden jaren nodig hebben om daarvan te herstellen. De afgelopen maanden zijn er vele hectaren natuurlijk woud gekapt. Daarom moeten we de velmachines blijven blokkeren: op die manier kunnen we de kap vertragen en zoveel mogelijk van dit unieke bos behouden.”

Arrogant

Maar vandaag is dus het besluit van de Europese Commissie gevallen. De verwachting is dat het nu een kwestie van tijd is tot alle besluiten van minister Jan Szyszko met betrekking tot het oerbos nietig verklaard worden. Maar dat de minister snel zijn leven zal beteren is onwaarschijnlijk. Op de website van het ministerie verklaarde hij triomfantelijk dat hij er zich op verheugde zich voor het Hof te mogen verantwoorden en dat hij meerdere keren voor het Hof heeft gestaan en telkens zijn gelijk heeft gekregen. Dat is echter grootspraak. De minister heeft in ieder geval in de zaak van de Rospuda vallei verloren. De boete voor Polen is bij een veroordeling minimaal 4 miljoen euro en men mag veronderstellen dat dat bedrag uiteindelijk vele malen hoger zal zijn en gecombineerd zal worden met een dwangsom voor iedere dag dat de minister de kap niet stopt. Begin augustus zal het Hof zich uitspreken over de zaak.

______________________________________________________

Oproep!

Om je te kunnen blijven informeren over de gebeurtenissen in Polen, blijven we onze artikelen over het laatste oerbos crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. 
_______________________________________________________

Over de auteur

Natuurliefhebber, programmamedewerker

ErnstJan Stroes (1966) is vooral vogelaar, veldbioloog en actief snelfietser. Hij is opgeleid als milieu-, duurzaamheids- en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief