Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In 2012 werd het ABP-pensioenfonds al wakker geschud. Toen ontving het als aandeelhouder een Oeso-klacht vanwege zijn betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen bij een staalproject in India van het Zuid-Koreaanse Posco. Dit is het moederbedrijf van Posco Daewoo, de onderneming die een palmolieplantage op Indonesisch Papua grotendeels in handen heeft. En waar, zo berichtte OneWorld eerder deze maand, meer dan 27.000 hectares maagdelijk regenwoud met de grond gelijk is gemaakt. Omwonenden vertelden OneWorld dat er mensenrechten geschonden zijn. ABP investeert miljoenen euros in moederbedrijf Posco en Posco Daewoo. Er volgden Kamervragen na de publicatie en er stroomden honderden reacties van woedende ABP-klanten binnen.

Omwonenden vertelden OneWorld dat er mensenrechten geschonden zijn

Hoe kan het ABP-pensioenfonds nu de fout ingaan met Posco Daewoo dat onder de hoede valt van moederbedrijf Posco? “Maandenlang is er toen gewerkt aan het opzetten van due diligence (voorkomen dat je lijken uit de kast aantreft, red.)”, reageert coördinator Joseph Wilde-Ramsing van de waakhond OECD Watch. Hij was indertijd betrokken bij het indienen van de OESO-klacht. Maar nu zie je dat dit weinig effect heeft gehad. Er zijn geen lessen geleerd.”

Yoo-Kyong Park, Director Global Responsible Investment & Governance Asia bij APG die als APG-medewerker het woord voert voor ABP vanuit Hongkong, zegt Wilde-Ramsings standpunt tot op zekere hoogte te delen. “Het was veel beter geweest wanneer Posco als moederbedrijf actiever zou optreden, zodat Posco Daewoo sneller en pro-actiever gehoor zou geven aan de duurzaamheidsproblemen”, aldus Park. “Maar Posco bleef aan de zijlijn staan.” Ze noemt het “een typische houding van Aziatische bedrijven, die dikwijls terughoudend zijn om zich te bemoeien met de bestuurlijke autonomie van dochterondernemingen.”

2012: Oeso-klacht
In 2012 diende die de Fair Green & Global Alliance in Nederland een klacht in tegen aandeelhouder ABP (en vermogensbeheerder APG) bij het Nederlandse Nationaal Contact Punt (NCP), die zich bezighoudt met de OESO-richtlijnen. Dat zijn voorschriften voor bedrijven over hoe om te gaan met bijv. ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten en milieu. Ook werden er klachten ingediend bij het Noors en Zuid-Koreaans NCP. Deze OESO-klacht kwam op tafel, omdat de bewoners in de Oost-Indiase staat Odisha moesten wijken voor een staalproject van Posco, waaronder een mijn en een geplande haven. De omwonenden klaagden onvoldoende te zijn geïnformeerd op voorhand. Protestanten werden geïntimideerd en de leefomgeving raakte vervuild. Vermogensbeheerder APG, die de beursgenoteerde aandelen van het ABP bezit, bracht daarop een bezoek aan het gebied om te zorgen dat de omwonenden beter behandeld zouden worden. Het NCP constateerde dat APG haar verantwoordelijkheid als aandeelhouder heeft genomen. Academici evalueerden het OESO-klachtenproces achteraf. Ze concludeerden dat er ondanks enkele vrijwillige toezeggingen ten gunste van de mensenrechten, er geen grote verandering waren in de manier waarop Posco zakendoet in India.

Eerder reageerde Park op de problemen bij Posco Daewoo rond de palmolieplantage in Papua, dat APG ernaar streeft om niet direct voor de problemen weg te lopen, maar liever het gedrag van het bedrijf te veranderen. “We willen onze macht benutten om druk uit te oefenen als aandeelhouder.” Het is nu de vraag in hoeverre dat gaat lukken. Zo liet een woordvoerder van Posco Daewoo weten dat het in februari dit jaar al een contract zou tekenen met een onafhankelijke consultant die de problemen rond de palmolieplantage in Papua in kaart zou brengen. Tot op de dag van vandaag, is er nog steeds geen contract.

Zaterdag 5 mei, Vara Kassa TV over ABP’s betrokkenheid bij de kap van tropisch regenwoud in Indonesisch Papua. Journaliste Leontien Aarnoudse die het verhaal schreef voor OneWorld vertelt in de uitzending over de bevindingen van het onderzoek.

cc-Mighty-Boundary-between-the-palm-oil-plantation-owned-by-Posco-Daewoos-PT-Bio-with-still-intact-forests-5-june-2016_preview

Ons grootste pensioenfonds betrokken bij kap regenwoud

Ruim 27.000 hectare tropisch regenwoud ging tegen de vlakte voor één palmolieplantage…

shutterstock_207964879_preview

Klanten ABP: we zijn woedend, ontdaan en ontgoocheld

Klanten van het ABP pensioenfonds zijn woedend vanwege kap regenwoud.

bewerkt3-

Over de auteur

Leontien Aarnoudse is journalist en bij OneWorld redacteur van het Powerswitch-platform. Ze schrijft vooral over energie, voedsel, landbouw …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief