Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Vergeet de beroemdheden die met een flesje mineraalwater op de foto gaan ‘omdat water zo gezond is’. Je bent pas echt goed bezig als je kraanwater drinkt. Moet het natuurlijk wel schoon kraanwater zijn. Topkok Jamie Oliver zet zich met hart en ziel om kinderen aan het water uit de kraan te krijgen. 

Marten mailt over de sterrenWat dragen sterren bij aan een betere wereld?
OneWorld-medewerker Marten Groen mailt wekelijks met een collega over een binnen- of buitenlandse beroemdheid en geeft een score.

Jamie Oliver wordt in mei 40 jaar. In pak ‘m beet 25 jaar heeft hij van zijn naam een bekend en meer dan succesvol merk weten te maken. Privé gaat het hem ook voor de wind: de beroemdste kok ter wereld is getrouwd met een voormalig model, met wie hij vier kinderen heeft. Voor deze ideale schoonzoon is geld verdienen al lang geen drijfveer meer. Gezond voedsel, daar gaat het om. Of zoals hij het zelf zegt: “Het leven is te kort om rotzooi te eten”. 

Deze week mail ik met mijn OneWorld-collega Hidde Jansen, die als baas van OneWorld Water rond Wereldwaterdag (op 22 maart) een campagne start voor promotie van kraanwater. Geïnspireerd door Jamie Oliver. Want over dat goedkope drankje uit de kraan zegt Jamie: “Schoon kraanwater is het beste alternatief voor ‘junk drinks’ vol suiker”. 

Marten: “The Naked Chef is bezig met een campagne voor schoon drinkwater op scholen. Dat moet jou als waterman goed doen of niet?”

Hidde: “Ja dat doet me zeker goed natuurlijk. En wat het extra bijzonder maakt is dat hij niet alleen water promoot vanuit een gezondheidsoogpunt, maar ook de toegang tot schoon KRAANwater aan de kaak stelt. Gewaagd in een flesjesland bij uitstek als de VS. Zodra je de termen 'water' en 'celebrity' intikt op Google verzuip je in een massa beroemdheden die met een flesje bronwater van niet nader te noemen merken op de foto staan geposeerd."

Kim Kardashian slaat mineraalwater in

​Kim Kardashian slaat mineraalwater in.

"Dat kan er dan wel heel gezond uitzien, ze vertellen er niet bij dat flesjes mineraalwater een bron van plastic rotzooi en energieverspilling zijn. Maar dat komt mede omdat leidingwater, ook in westerse landen, door gebrek aan overheidsbeleid vaak niet van goede kwaliteit is. Dappere en goede zet dus van Jamie, marketing of niet.”

Marten: “Best lastig. Eerst wordt ons verteld dat we minder frisdrank moeten drinken. Dus geen cola meer en geen Red Bull. Zeker niet voor kinderen. Vervolgens denk je goed bezig te zijn door mineraalwater te kopen. En nu is de boodschap dat flesjes water ook niet goed zijn en moeten we met z'n allen aan het kraanwater… Voor volwassen is dat al een lastige opgave, laat staan voor kinderen! Denk jij dat kids blij worden van een glaasje kraanwater bij hun lunch?”

Hidde: “Een sober glaasje kraanwater zal misschien niet heel aansprekend zijn voor kinderen. Maar vaak gaat het niet alleen om het drinken zelf, maar om de verpakking of de marketing eromheen. Dan kun je zelfs kraanwater drinken 'cool' maken. Het drinken van Spa of Chaufontaine is nu toch ook hip, terwijl bronwater echt niet beter is dan kraanwater, mits daar goede controle over is. Dat laatste is dus een van de grootste uitdagingen.”

Hidde: “Ik hoorde ooit iemand zeggen: geef kinderen een leuk flesje in een rare vorm met vrolijke kleuren, dan maakt het niet uit wat je er in doet. Dat klinkt misschien wat simplistisch, er zit wel wat in. Jamie pleit ook niet voor niets voor 'flessenvulstations'. Wat de kinderen dan nog nodig hebben is leuke 'duurzame' drinkflesjes om te vullen, in de vorm van Disneyfiguren ofzo, en dan wordt water drinken een stuk minder saai.”

Marten: “Hmm, zit wat in. Maar we zijn verslaafd aan suiker…”

[[{“fid”:”34722″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Jamie Oliver TED Award Speech”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Jamie Oliver’s TED Award speech”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Jamie Oliver’s TED Award speech”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Jamie zijn beroemde speech over voeding voor kinderen en overgewicht.

Hidde: “Kinderen zijn gewend aan zoetstoffen in hun drinken, zeker in de VS. Probeer een kind er dan maar eens van te overtuigen dat ze de cola moeten inruilen voor een neutraal drankje als water. Om over ouders die zelf het goede voorbeeld moeten geven nog maar te zwijgen… Maar ik zal me als pleitbezorger voor het drinken van kraanwater achter de missie van Jamie scharen, of het nou realistisch is of niet.”

Marten: “Volgens mij is hier in Nederland ook nog wel een wereld te winnen. Om de ouders het goede voorbeeld te laten geven door water te drinken is nog een hele klus. En weet je wat mij trouwens ook opvalt: ik woon zelf in Amsterdam Zuidoost – de Bijlmer – en daar zie ik vooral migranten enorme hoeveelheden flessen mineraalwater inslaan. Zij vertrouwen kennelijk ons kraanwater niet. Voordat Jamie hier op inspringt, is het misschien iets voor OneWorld Water om wat mee te doen?”

Edo Brunner drinkt kraanwaterActeur Edo Brunner werkt mee aan de campagne van OneWorld om kraanwater te promoten.

Hidde: “Ja dat is mij ook een doorn in het oog. Veel migranten zijn het natuurlijk vanuit hun cultuur of land van herkomst gewend om water in een supermarkt te kopen, omdat het kraanwater niet goed is. Maar in Nederland hebben we het goedkoopste en beste kraanwater ter wereld! Misschien weten mensen dat nog niet genoeg, hoewel er in deze tijd wel meer aandacht voor komt. We hebben met ons waterkanaal ook een filmpje gemaakt voor Wereldwaterdag waarbij we massaal #dankjewel voor kraanwater zeggen. Want er is niks zo onzinnigs als in een land waarin er schoon water uit de kraan komt, zogenaamd bronwater uit plastic flesjes te drinken. Niet op een festival, niet in een restaurant en al helemaal niet thuis. Maar ik denk niet dat Jamie dat aan de Nederlander hoeft uit te leggen, organisaties als KRNWTR, Join the Pipe, Dopper en wij van OneWorld Water nemen die taak op zich. Een bekende kop is leuk, maar campagnes met een BN'er zijn vaak niet meer dan een hype.”

Marten: “Ben benieuwd of kinderen straks helemaal blij op school hun kraanwater uit zo'n hip flesje drinken. Jamie is natuurlijk één van de beste reclamemannen als het op voedsel aankomt. Lang voordat Albert Heijn met die slimme moestuintjesactie begon, was hij al met zijn 'Kitchen Garden Project' bezig kinderen te leren hoe ze voedsel moeten kweken uit zaadjes en hoe ze voedzame maaltijden kunnen koken.”

Hidde: “Tja, laten we hopen dat zijn marketingcapaciteiten ook hierbij succesvol zijn en dat dit werkt, ook op de lange termijn. Al vereist dit waarschijnlijk iets meer dan alleen kinderen laten beseffen dat water drinken gezond is, er moeten ook de juiste omstandigheden voor gecreëerd worden. Hij heeft z'n vrolijke sympathieke imago in ieder geval mee. Als Gordon Ramsey kraanwater zou promoten zou iedereen waarschijnlijk massaal aan de frisdrank gaan.”

Marten: “Zelf zegt Jamie zijn werk niet te doen voor het geld, en dat geloven we graag. Hij heeft inmiddels miljoenen op zijn bankrekening staan, is de rijkste kok ter wereld en had er al lang voor kunnen kiezen met pensioen te gaan. Daarbij is hij nog sympathiek ook. Als hij zijn naam ergens aan verbindt staat het dus bijna gelijk aan succes. Kan me niet voorstellen dat je daar niet jaloers op bent als je zelf een campagne start om kraanwater populair te maken!”

[[{“fid”:”34732″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Jamie Oliver leert kinderen over voedsel”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Jamie Oliver leert kinderen over voedsel”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Potato or Tomato? – Jamie Oliver’s Food Revolution | Promo Clip | On Air With Ryan Seacrest”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Huh? Geen idee wat dat is! Jamie leert kinderen hoe echt voedsel eruit ziet.

Hidde: “Wat Jamie goed doet is bij een jonge generatie beginnen. Ik denk namelijk dat het normaal moet worden in onze of welke cultuur dan ook dat we water uit de kraan drinken. En als je dat er al met de paplepel ingiet, wordt het later ook normaler. Als het Jamie lukt om een waterflesjescultuur om te toveren naar een kraanwatercultuur dan ben ik voor de rest van mijn leven fan van 'm. Maar dan moet hij deze campagne natuurlijk wel even doorzetten en niet volgend jaar weer z'n aandacht heel ergens anders op richten!”

CONCLUSIE
Wat kunnen we nou voor negatiefs over Jamie zeggen? Hij slacht weleens dieren, wat natuurlijk ophef veroorzaakt bij dierenliefhebbers. Zijn maaltijden werden weleens ongezonder dan magnetronvoer genoemd. Hij huurt soms mensen in die in het verleden misstappen hebben begaan en hij straft zijn eigen kinderen door ze appel met peper te laten eten. Maar Jamie is vooral goed bezig. Hij werkt niet (meer) voor het geld, maar om de gezondheid van mensen nu en in de toekomst te verbeteren. Daar toasten we op (met water uit de kraan). 

Goede voorbeeld:  
Persoonlijkheid:  
Bijdrage aan een betere wereld:  

Over de auteur

Tekstschrijver bij Wilde Ganzen
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief